Recept
Här hittar du recept från veckans meny och några veckor bakåt.
Klicka på den typ av mat du är intresserad av.
Antipasto
Här kan du verkligen ta det du tycker bäst om. Mera grönsaker eller enbart en salami. Endast fantasin sätter gränser. Jag har tagit med det jag gillar.
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.
Svampsoppa
Från svampskogen direkt hem och göra soppa – då är hösten som bäst. Här gör jag en soppa på Karljohanssvamp och serverar den med lättgjorda tunnbrödssticks.
Stekt torskrygg eller sojafilé med fräst spenat och rostad palsternacka
Här fräser jag spenaten i smör eller rapsolja. och serverar med rostad palsternacka och en torskrygg eller sojafilé som får knaprig topping av stekt bacon eller rostad lök.
Blåbärssorbet
En sorbet så fullmatad med blåbär att den blir riktigt mörkblå i färgen. Servera den gärna med några små maränger till.
Grönsaker med nori, soja och wasabi
Här möts svenska rotsaker med asiatiska smaker. Det blir en härlig mix.
Rödbets- och kikärtsbiffar med pepparrotssås, ruccola och klyftpotatis
Rödbetorna ger en mustig smak åt dessa biffar. Jag serverar dem med klyftpotatis och en sås med riven pepparrot. Vid serveringen strör jag över krossade frasiga rotfruktschips.
Frasiga paket med tapenade
Före maten serverar jag frasiga paket av filodeg eller rispapper med tapenade till ett glas vin
Vaniljglass med plommonkompott och rostad mandelmassa
Nu har de svenska plommonen börjat komma. Det är så mycket jag vill göra – äta dem färska precis som de är, sylt, paj och marmelad. Men denna vecka gör jag en plommonkompott och serverar ljummen till vaniljglass med rostad, lite knaprig, mandelmassa.
Frökex
Salta, spröda kex med mycket frön att knapra på före maten.
Stekt torsk med fänkålsolja
Färsk fänkål ger en härlig smak åt rapsolja. Jag serverar stekt torsk med fänkålsolja och gratinerad fänkål.
Gratinerad fänkål
Fänkål och parmesanost kompletterar varandra på ett utmärkt sätt smakmässigt. Spara ”fänkålsdillen” och gör en örtolja på den.
Gazpacho
En kall gazpacho med sensommarens fina grönsaker får inleda middagen. Den går bra att förbereda dagen innan.
Hallonpaj med vaniljsås
En härlig hallonpaj får avsluta middagen.
Makrillfilé / sojafilé med färskpotatis och citroncrème
Makrill är en känslig fisk. Den ska helst ätas alldeles nyfångad. Om du inte kan hitta nyfångad är det bättre att använda fryst. Här grillar jag makrillfiléerna på kolgrill.
Vildhallon och melon
Om du har turen att hitta vildhallon är det förstås allra godast annars finns det härliga svenskodlade i butiken.
Matig sallad med kryddrostade kikärtor
En sallad med smak av medelhavet: basilika, paprika, spiskummin, kikärtor, citron och soltorkade tomater.
Krusbärspaj med grädde
Jag låter krusbären sitta kvar på busken tills de är alldeles mogna. Då finns det en extra sötma och arom i bären.
Tomatsallad
Absolut enklast tänkbara förrätt – men såå gott.
Grillad kyckling eller vegofilé med rostad potatis och tsatsiki
Kycklingen eller vegofiléerna får grilla medan vi sitter på verandan i kvällssolen. Om det är eldningsförbud går det självklart att steka kycklingen i ugnen. Om det regnar drar vi ut markisen. Potatisen rostar jag i ugnen med olivolja, flingsalt och rosmarin från kryddlandet. Tzatzikin är ett semesterminne från Kreta för många år sedan. Jag fick receptet av kocken på bykrogen.
Svartvinbärssorbet
Svarta vinbär som blivit riktigt mogna på busken får en härlig sötma. Jag gör en sorbet fullmatad med smak.
Grönsaker
Här väljer du de grönsaker du tycker bäst om. Utbudet är enormt: T ex kronärtskocka, rödbetor, gulbetor, morötter, potatis, lök, sallad, broccoli, haricots verts, mangold, morot, palsternacka, potatis, rättika, zucchini eller aubergine.
Kycklingfilé, Halloumi, laxfilé eller sojafilé
Sommarens färska grönsaker klarar sig väldigt bra med en god röra som sällskap men jag serverar gärna grillad kycklingfilé, halloumi, laxfilé eller sojafilé som tillbehör.
Röror
Till sommarens fräscha grönsaker serverar jag gärna några röror: Chèvrecrème, rört smör, färskost med örtkryddor och olivolja.
Hallon med vaniljglass
Nu är de här – de svenska hallonen – med så mycket smak av sommar. Jag serverar dem helst enbart med vaniljglass eller lättvispad grädde.
Rostade nötter
Något salt att knapra på till ett glas vin kan vara gott före maten. Här kan du välja de nötter du tycker är godast. Blanda gärna i t. ex. pumpafrön.
Skärgårdsgryta med bulgur
Här serverar jag en saffransdoftande skärgårdsgryta – kanske med egenfångad fisk (eller fryst). Musslor på burk är helkonserv och behöver inte kylförvaras. Har du kyl ombord är det gott med kräftstjärtar i grytan och de grönsaker som finns ombord.
Fruktsallad med kardemummayoghurt
En fräsch fruktsallad får bli efterrätt. Här kan du ta den frukt har kvar i fruktskålen efter helgerna. Till fruktsalladen serverar jag yoghurt/sojgurt som jag blandat med kardemumma.
Bra att ha ombord om du får gäster
Om du får oväntade gäster ombord är det bra att ha ett litet lager av snacks och mat att plocka fram
Saffransrisotto med laxkuber eller Oumph
Saffransrisotto har en härlig doft och färg. Här serverar jag den med stekta laxkuber eller Oumph.
Kaffe med glass och lönnsirap
Kallt och varmt och sött – detta är en enkel och härlig efterrätt
Dinkelkex med sardellcrème
Före maten serverar jag lätta dinkelkex med sardellcrème eller olivcrème tillsammans med ett glas vitt vin.
Bönsallad med grillad entrecôte eller grillade grönsaker
Bönsalladen får en dressing med senap och serveras med ruccola. Entrecôte eller grönsaker grillas eller steks ombord.
Jag bjuder på knapriga pinnar med smak av parmesan eller rosmarin till ett glas vin i väntan på att maten blir klar. 8-12 personer Degen 1 dl surdeg (egen eller från kyldisken) 0,5 dl vatten 0,5 dl olivolja 3-4 dl siktat dinkelmjöl 1 tsk salt Smaksättning 1,5 dl...
Grillad lax/tofu med färskpotatis och romsås
Om kvällen är varm och skön är det härligt att grilla. Denna gång blir det lax eller tofu som serveras med kokt färskpotatis och sås.
Jordgubbspaj med vaniljglass
Här har jag gjort portionspajer av söta svenska jordgubbar. Om du hellre vill göra en stor paj går det naturligtvis lika bra.
Crostini med laxpastej eller olivcrème
Före maten serverar jag crostini med laxpastej eller olivcrème tillsammans med ett glas mousserande vin.
Grillad marinerad fläskkarré/sojafilé med färskpotatissallad
Jag ugnsbakar en hel benfri fläskkarré dagen innan midsommarafton och marinerar den över natten. När det är dags att äta middag penslar jag skivor av fläskkarrén med glaze och grillar hastigt på hög värme. Till den grillade karrén serveras vitlökssås och en färskpotatissallad. Som alternativ serveras sojafilé
Marinerade jordgubbar med vaniljglass
Jordgubbar och glass till efterrätt. Jag har marinerat jordgubbarna i lime och lite socker – det blir lite extra festligt då.
Kycklingpaj
Här fyller jag ett förgräddat pajskal med smakrik kycklingröra. Servera gärna med en fräsch sallad.
Laxpaj
Rökt lax, spenat och ägg blir en god fyllning i denna paj. Servera gärna med en fräsch sallad.
Vegopaj
Tacokryddan ger denna paj ett smakrikt innehåll. Välj gärna en ekologisk kryddmix. Servera gärna med en fräsch sallad.
Jordgubbar och vaniljglass
En len vaniljglass passar bra till försommarens läckra svenska jordgubbar.
Snittar med kräftskagen och regnbågsrom/tångkaviar
Något läckert att äta i väntan på att sätta sig till bords. Du kan också använda snittarna som förrätt.
Fruktig sallad med färskpotatis serveras med ugnsbakad lax eller stekta sojafiléer
En färskpotatissallad som går att variera med det du tycker är gott. Jag vill ha småblad av spenat och mangold och gärna tomater och någon frukt t.ex nektariner. Nu finns det härlig svensk färskpotatis i butikerna. Eftersom det blir en citronsås till lax/sojafiléer så jag gör ingen dressing till salladen. Jag har dekorerat salladen med ätliga blommor. Ställ gärna fram en god olivolja på bordet.
Rabarberpaj
Den svenska rabarbern är som allra bäst just nu. Jag gör en rabarberpaj med vaniljsås till efterrätt denna vecka.
Korv med grillat bröd
Här grillar jag korven med brödet utanpå – allt i ett.
Wraps med laxröra
Wraps är enkelt att ta med på picknick. Här fyller jag dem med en röra av varmrökt lax och crème fraiche.
Vegowraps
Wraps är enkelt att ta med på picknick. Mycket sommarsmak med grönsaker.
Melon och jordgubbar
Till efterrätt melon och jordgubbar – kan det bli mer sommar?
Skaldjursterrine eller avokado med tångkaviar
Detta är en riktigt festlig entré på kalaset. Det är också bra att det går att förbereda det mesta dagen innan. Om dina gäster hellre vill ha ett veganskt alternativ kan du servera grönsaksterrine (se separat recept)
Grönsaksterrine
Detta är verkligen en elegant entrérätt. Den är helt vegansk om du vill. Lite pillig att göra men väl värt ansträngningen.
Kall marinerad kyckling eller Oumph med färskpotatissallad
Kall marinerad kyckling eller Oumph serveras med en färskpotatissallad. Det mesta kan du göra dagen innan. Bara att lägga upp när det är dags för kalaset.
Hallonmoussetårta
Till kaffet en frisk hallonmoussetårta. Gör tårtan dagen innan kalaset men spara garneringen till före servering.
Skagenröra på hjärtsallad
En vacker och festlig inledning på middagen. Skagenröran fylls i blad av hjärtsallad.
Stekt lax eller sojafilé med nässlor eller spenat
Vårens första nässlor får bli en nässelcrème som jag serverar med stekt laxfilé eller sojafilé.
Ugnsbakad rabarber med vaniljglass
Här möter den friska syrliga rabarbern en len vaniljglass och lite krispiga kaksmulor.
Grön sparris med bryn smör eller olivolja
Nu är den här – den svenska sparrisen. Jag äter den gärna som den är med lite brynt smör och några rostade hasselnötter.
Grillad fläskfilé eller Oumph med blommig potatissallad
Med nyplockade blommor och timjan blir detta den första middagen med primörer från växthuset.
Pannacotta med rabarber och kardemummasmul
Här möter syrlig rabarber krämigt len pannacotta och knaprigt kardemummasmul.
Kryddig buljong med smördegsfras
En smakrik buljong värmer fint när gästerna kommit in från kylan. Buljongen är spetsad med lite sherry och serveras med smördegsstänger.
Apelsinbakad lax med fänkål
Apelsinen och fänkålen med sina lakritstoner i smaken gör att laxen känns lite vårfräsch. Förbered gärna laxen för ugnen i god tid.
Gubbröra
Gubbröra – en liten förrätt med härlig sälta. Den passar utmärkt till ett glas öl.
Tångromsröra
Tångromsröra – en liten förrätt med härlig sälta. Den passar utmärkt till ett glas öl.
Kycklinggryta
Här samsas en god kyckling (eller ännu hellre en tupp om du kan få tag i det) med rökt sidfläsk och grönsaker. Om du vill göra grytan vegansk tar du neutral Oumph och vegobacon. Om du vill kan du göra grytan dagen innan den ska serveras.
Créme Brülée
Créme Brülée är en riktig klassiker – servera den gärna med några fina bär till.
Spröda dinkelkex med kronärtskocksröra
Kexen kavlas riktigt tunna, gräddas och bryts i bitar innan servering. Servera med en god röra.
Ugnsrostad selleri med bönröra och quinoa
Ugnsbakad rotselleri får en söt och nötig smak som passar bra med en frisk bönröra och quinoa
Pavlova med glass, grädde och frukt
Till Pavlovan använder du de bär och frukter du tycker om t. ex. passionsfrukt , kivi och hallon.
Snittar med forellrom eller tångkaviar
Frasiga snittar med forellrom eller tångkaviar passar bra som förrätt tillsammans med något bubbligt i glasen.
Fläskfilé eller sojafilé med senapssås
Fläskfilé eller sojafilé har mild smak. Här ger fransk senap en härlig styrka åt såsen.
Kall lammstek med ljummen potatissallad
Lammsteken gör jag dagen innan kalaset. Potatisen kokas och blandas med salladen straxt innan servering.
Spenatpaj
Spenatpajen passar bra på en buffé eller som ensamrätt – gärna tillsammans med rök lax
Påskbakelse
Till efterrätt serverar jag ett ”stekt ägg”.
Ugnsbakade grönsaker med kyckling eller sojafilé
Ugnsbakade eller grillade grönsaker passar bra tillsammans med kyckling eller sojafilé
Apelsinglass med apelsinsallad, kakaonibbs och chokladsås
Passa på att göra en frisk apelsinglass medan apelsinerna ännu är fina. Servera gärna med apelsinklyftor.
Krustader med skagenröra eller tångkaviar
En snabb och festlig inledning på middagen. Färdiga krustader fylls med skagenröra eller tångkaviar och garneras med dill.
Fisk- och skaldjursgryta
En god fiskgryta med mycket smak.
Chokladmousse
Som avslutning – en len och krämig chokladmousse.
Pizza
Pizza är bjudmat för alla. Låt gästerna lägga på valfri topping. Bara fantasin sätter gränserna.
Efterrättspizza
Pizza med ananas har funnits länge men detta är en söt efterrättspizza. Våga prova!
Sallad med fänkål och äpple
En sallad på friska svenska äpplen och fänkål får lite sting av ruccolan.
Lammstek eller sojafilé
Jag serverar lammsteken eller sojafilé med en rykande het potatisgratäng
Potatisgratäng
Potatisgratängen sprider en doft av vitlök i köket när ugnen öppnas. Servera den rykande het.
Kryddiga äpplen med calvados och vaniljglass
De svenska äpplena är jättefina nu. Jag steker dem i smör och kryddar med råsocker, kanel, kardemumma och calvados. Till äpplena serverar jag en len vaniljglass.
Grön ärtsoppa
En rykande het grön soppa värmer i vinterkylan. Soppan kan varieras med olika tillbehör.
Sydfransk fiskgratäng eller Oumphgratäng
Örtkryddorna i gratängen sprider en härlig doft i köket.
Arraksbollar
Arraksbollar, som ibland också kallas Myrstackar, passar bra som avslutning på middagen tillsammans med kaffe eller te.
Grekisk sallad
I skuggan under en pergola med utsikt över ett blått hav smakar en fräsch grekisk sallad härligt.
Moussaka
En moussaka gjord på lammfärs eller sojafärs med aubergine och en äggstanning påminner om ett soligt Grekland.
Laxröra och tapenade på snittar
En god och enkel förrätt med varmrökt lax eller tapenade.
Fransk köttgryta
En klassisk, mustig gryta med smaker från det franska köket: Nötkött, rökt fläsk, vitlök, grönsaker och rött vin.
Vaniljglass med lakritssås och bär
Vaniljglass med en söt och lite salt lakritssås och färska bär får bli avslutning på vår middag.
Pasta med spenatröra
Fräst bladspenat med crème fraiche, vitlök och valnötter är en snabblagad och härligt god sås till pasta.
Pannacotta med blåbär
Pannacotta med blåbär, egenplockade eller köpta frysta bär, får avsluta veckans meny.
Ugnsbakad fänkål
Fänkål och parmesanost kompletterar varandra på ett utmärkt sätt smakmässigt! Fänkål kan bytas mot annan grönsak t. ex. mangold. Prova gärna denna förrätt till olika varmrätter.
Ossobuco med gremolata
Ossobuco är ett långkok som tillsammans med gremolatan ger härliga dofter i köket och smak som för tankarna till Italien.
Grönkålssallad med äpple och valnötter
Den svenska grönkålen är härlig tillsammans med äpple, valnötter och en dressing med ädelost