Här samsas en god kyckling (eller ännu hellre en tupp om du kan få tag i det) med rökt sidfläsk och grönsaker. Om du vill göra grytan vegansk tar du neutral Oumph och vegobacon. Om du vill kan du göra grytan dagen innan den ska serveras.

6 personer

  • 2 kg majskyckling (eller tupp om du kan få tag på det) / neutral Oumph
  • 3 rödlökar
  • 2 morötter
  • 3 lagerblad
  • 3 hg rökt sidfläsk / vegobacon
  • 5 hg små champinjoner
  • 5 hg små steklökar
  • 2 + 1 msk smör / olivolja
  • 1 flaska rödvin
  • 2 tsk maizena ljus redning
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 6 portioner ris
OBS! Viktigt att fylla i!

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 150oC
  • Ansa rödlök och morötter
  • Hacka löken och slanta morötterna
  • Bryn 2 msk smör/olivolja i en gryta som tål ugnsvärme
  • Lägg i lök och morötter och bryn försiktigt
  • Klipp bort gumpen från kycklingen, salta och peppra och lägg den ovanpå grönsakerna
  • Häll på 6 dl av vinet, sätt på lock och låt koka upp på spisen
  • Ställ in grytan i ugnen och låt stå ca 2 timmar i ugnen tills kycklingen är genomstekt – kolla mot slutet så inte vätskan kokat bort
  • Späd med vatten om det behövs
  • Skär fläsket i tärningar, lägg i kall panna och stek det knaprigt
  • Tag upp fläsktärningarna
  • Ansa champinjonerna och stek långsamt i fläskfettet
  • Skala steklökarna och bryn dem i 1 msk smör, tillsätt resten av rödvinet och låt det koka in
  • Lägg i fläsk och champinjoner
  • När kycklingen är genomstekt – ta upp den ur grytan och stycka i mindre delar
  • Koka ihop skyn i grytan tills 2 dl återstår
  • Blanda maizena med lite vatten och rör ner i skyn – låt koka upp
  • Lägg tillbaka kycklingen i grytan och toppa med fläsk, champinjoner och lök
  • Låt alltsammans koka ett par minuter
  • Servera med kokt ris

Grön

Använd

Gul

Anpassa receptet

Röd

Undvik

Glutenfri

Laktosfri

Använd laktosfritt smör

Vegan

Fräs grönsakerna i olivolja, häll på vin och låt koka ihop. Red med maizena. Stek Oumph och vegobacon och lägg ner i grytan

IBS

Använd laktosfritt smör och uteslut lök och champinjoner

Viktväktare

Fiskätare

Fräs grönsakerna i olivolja, häll på vin och låt koka ihop. Red med maizena. Stek Oumph och vegobacon och lägg ner i grytan

Dryckesförslag

Couvent des Jacobins Pinot noir nr 5283, 149:-

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng