Kajsa

Flickan satt på en hög pall vid bordet. På bordet den stora morteln med kardemummakärnor i.

-Stöt dom riktigt fint sa hon, kalaskokerskan

Flickan gjorde som hon sa. Kryddigt, lite sött, som nybakta bullar -så kändes det i näsan när kärnorna krossades. Hon kunde inte låta bli: Stoppade fingret i munnen sedan i morteln och i munnen igen. När hon tittade upp såg hon den rynkade pannan och den stränga blicken. Flickan visste förstås att det inte var tillåtet att stoppa fingrarna i maten. Sen såg hon leendet som kom krypande i den stränga blicken.

-Så du gör. Men jag kan förstå att det lockar. Det är gott. Se nu till att göra färdigt så jag kan få bullarna klara.

Kalaskokerskan hette fru Rundström – hon lagade maten på alla stora kalas i stan. Hennes yrkesskicklighet var fantastisk och hon hade stor pondus och varmt hjärta. Flickan vid bordet var jag och jag fick vara med när fru Rundström lagade mat hos Mormor Agnes och Morfar Anders.

Här började mitt matintresse – mycket tack vare fru Rundström. Mer än 50 år senare tycker jag väldigt mycket om kardemumma och använder det gärna.

Det har hänt en del sedan dess. Jag har en grundutbildning i kemi, biologi och mikrobiologi. Under åren har jag jobbat med mat, bl. a. drycker, ost och livsmedelskvalitet.

 

2006 deltog jag Tastelines tävling Årets hemmakock. Först var det uttagning med inskickade recept. Sen en semifinal med tio deltagare. Vi var fyra kvar i finalen som gick i Söderhallarna i Stockholm, i tävlingskök, med publik och professionella domare. Hela familjen var med som supportrar. Jag vann med motiveringen: Vinnaren har skapat en klassisk och välbalanserad vardagsrätt anpassat till en modern och hälsosam livsstil. Rätten är vällagad med höga och harmoniska smaker och en stilren presentation.” Jag var väldigt stolt. Efteråt blev det tidningsartiklar och morgoninslag på TV4. På senare år har jag blivit medlem i Munskänkarna i Tyresö där jag gått kurser och hållit vin- och ostprovning.

Kajsa – jag heter egentligen AnnaKarin men mina vänner kallar mig ofta för Kajsa. Jag är lyckligt gift med Åke sedan mer än 40 år. Vi har två vuxna döttrar och tre barnbarn som gärna är med i köket.

                                                                                                                                                     Kajsa

 

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng