Grillad kyckling eller vegofilé med rostad potatis och tsatsiki

Alla, Fiskätare, Glutenfri, IBS, Laktosfri, Nyheter, Recept, Varmrätt, Vegan, Viktväktare

Kycklingen eller vegofiléerna får grilla medan vi sitter på verandan i kvällssolen. Om det är eldningsförbud går det självklart att steka kycklingen i ugnen. Om det regnar drar vi ut markisen. Potatisen rostar jag i ugnen med olivolja, flingsalt och rosmarin från kryddlandet. Tzatzikin är ett semesterminne från Kreta för många år sedan. Jag fick receptet av kocken på bykrogen.

6 personer

Kyckling

  • 1 kg kycklinglår eller vegofilé
  • Olivolja
  • Salt eller örtsalt och svartpeppar

Potatis

  • 1 kg färskpotatis
  • Olivolja
  • Salt och svartpeppar
  • Rosmarin

Tzatziki

  • 1/2 gurka
  • 0,5 tsk salt
  • 3 dl Grekisk/turkisk yoghurt eller sojgurt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1,5 msk olivolja
  • 1,5 tsk vitvinsvinäger
  • malen svartpeppar
OBS! Viktigt att fylla i!

Gör så här:

  • Tänd grillen och sätt ugnen på 200oC.

Kyckling/sojafilé

  • Krydda med olivolja, salt eller örtsalt och svartpeppar

Potatisen

  • Tvätta färskpotatisen (den behöver inte skalas) och dela i mindre bitar om den är stor
  • Lägg potatisen på en ugnsplåt, ringla över olivolja och krydda med salt, svartpeppar och rosmarin

Tzatziki

  • Riv gurkan, blanda med saltet och låt rinna av i ett durkslag
  • Blanda yoghurt/sojgurt med riven eller pressad vitlök, olivolja och vinäger
  • Blanda ner den rivna gurkan, lägg upp i en skål och dra några varv på pepparkvarnen över

Tillagning

  • Lägg kycklingen på grillen och sätt in potatisen i ugnen – det tar ca 20 minuter
  • Diska grilltången noga innan du använder den till den färdiga kycklingen eller by till en ren
  • Skär gärna i en av kycklinglåren och kolla att köttsaften är ofärgad (grillas till innertemperatur 82oC vid benet)

Servering

  • Servera kycklingen/sojafilén med rostad potatis och tzatziki

Glutenfri

Laktosfri

Använd laktosfri yoghurt eller sojgurt

Vegan

Använd sojafilé och sojgurt

Så här läser du symbolerna

Röd

Undvik

Gul

Anpassa receptet

Grön

Använd

IBS

Uteslut vitlöken i tzatzikin – använd gärna lite grönmynta istället

Viktväktare

Uteslut olivoljan i tzatzikin och ta lite olja på potatis och kyckling

Fiskätare

Använd sojafilé

Dryckesförslag

Couvent des Jacobins pinot noir nr 5283, 149:-

Alkoholfritt: Alkoholfri öl

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng