Grillad kyckling eller vegofilé med rostad potatis och tsatsiki
Kycklingen eller vegofiléerna får grilla medan vi sitter på verandan i kvällssolen. Om det är eldningsförbud går det självklart att steka kycklingen i ugnen. Om det regnar drar vi ut markisen. Potatisen rostar jag i ugnen med olivolja, flingsalt och rosmarin från kryddlandet. Tzatzikin är ett semesterminne från Kreta för många år sedan. Jag fick receptet av kocken på bykrogen.
6 personer
Kyckling
- 1 kg kycklinglår eller vegofilé
- Olivolja
- Salt eller örtsalt och svartpeppar
Potatis
- 1 kg färskpotatis
- Olivolja
- Salt och svartpeppar
- Rosmarin
Tzatziki
- 1/2 gurka
- 0,5 tsk salt
- 3 dl Grekisk/turkisk yoghurt eller sojgurt
- 2 vitlöksklyftor
- 1,5 msk olivolja
- 1,5 tsk vitvinsvinäger
- malen svartpeppar
Gör så här:
- Tänd grillen och sätt ugnen på 200oC.
Kyckling/sojafilé
- Krydda med olivolja, salt eller örtsalt och svartpeppar
Potatisen
- Tvätta färskpotatisen (den behöver inte skalas) och dela i mindre bitar om den är stor
- Lägg potatisen på en ugnsplåt, ringla över olivolja och krydda med salt, svartpeppar och rosmarin
Tzatziki
- Riv gurkan, blanda med saltet och låt rinna av i ett durkslag
- Blanda yoghurt/sojgurt med riven eller pressad vitlök, olivolja och vinäger
- Blanda ner den rivna gurkan, lägg upp i en skål och dra några varv på pepparkvarnen över
Tillagning
- Lägg kycklingen på grillen och sätt in potatisen i ugnen – det tar ca 20 minuter
- Diska grilltången noga innan du använder den till den färdiga kycklingen eller by till en ren
- Skär gärna i en av kycklinglåren och kolla att köttsaften är ofärgad (grillas till innertemperatur 82oC vid benet)
Servering
- Servera kycklingen/sojafilén med rostad potatis och tzatziki
Glutenfri
Laktosfri
Använd laktosfri yoghurt eller sojgurt
Vegan
Använd sojafilé och sojgurt
Så här läser du symbolerna
Röd
Undvik
Gul
Anpassa receptet
Grön
Använd
IBS
Uteslut vitlöken i tzatzikin – använd gärna lite grönmynta istället
Viktväktare
Uteslut olivoljan i tzatzikin och ta lite olja på potatis och kyckling
Fiskätare
Använd sojafilé
Dryckesförslag
Couvent des Jacobins pinot noir nr 5283, 149:-
Alkoholfritt: Alkoholfri öl