Sydfransk fiskgratäng eller Oumphgratäng
Örtkryddorna i gratängen sprider en härlig doft i köket.
6 personer
- 8-9 hg fiskfilé t. ex. torsk, kolja eller sej eller Oumphfilé
- 3 msk olivolja
- 1 knippa salladslök
- 2 vitlöksklyftor
- 0,5 tsk torkad oregano
- 0,5 tsk torkad timjan
- 0,5 tsk torkad fänkål
- 1 lagerblad
- Rivet apelsinskal (från 0,5 apelsin)
- 2 paket krossade tomater
- 2 dl torrt vitt vin
- 2 dl kraftig fiskbuljong (eller 1 fiskbuljongtärning)
- 0,5 kruka färsk timjan
- salt och nymalen svartpeppar
Till servering
- 6 portioner potatis

Gör så här:
- Sätt ugnen på 200oC.
- Lägg fiskfiléerna/Oumphfiléerna i en ugnsfast form
- Skär salladslöken i skivor
- Fräs salladslök och vitlök i olivoljan i en panna utan att de tar färg
- Tillsätt de torra kryddorna, det vita vinet, de krossade tomaterna och fiskfonden
- Smaka av med salt och svartpeppar
- Låt tomatröran koka ca 15 minuter
- Häll tomatröran över fisken/Oumphen
- Ställ in formen i ugnen i 25-30 minuter (täck med folie om den börjar bli mörk)
- Garnera med färsk timjan
Till servering
- Skala och koka potatisen och servera till gratängen

Glutenfri

Laktosfri

Vegan
Använd Oumph

IBS
Uteslut vitlök och salladslök

Viktväktare

Fiskätare
Så här läser du symbolerna

Grön
Använd

Gul
Anpassa receptet

Röd
Undvik
Dryckesförslag
Couvent des Jacobins blanc nr 5798, 149:-
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl