Grillad marinerad fläskkarré/sojafilé med färskpotatissallad

Alla, Fiskätare, Glutenfri, IBS, Laktosfri, Nyheter, Recept, Varmrätt, Vegan, Viktväktare

Jag ugnsbakar en hel benfri fläskkarré dagen innan midsommarafton och marinerar den över natten. När det är dags att äta middag penslar jag skivor av fläskkarrén med glaze och grillar hastigt på hög värme. Till den grillade karrén serveras vitlökssås och en färskpotatissallad. Som alternativ serveras sojafilé.

6 personer

  • 1-1,3 kg hel benfri fläskkarré /sojafilé

Saltlag

  • 6 dl vatten
  • 1/2 dl grovt salt
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk torkad rosmarin

Glaze

  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk soja
  • 2 dl fruktpuré t ex mixad nektarin, melon eller osockrat äppelmos
  • 2 tsk liquid smoke (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)
  • 2 msk dijonsenap
  • 1/2 dl olivolja

Kryddning

  • Nymalen svartpeppar

Vitlökssås

  • 3 dl Crème fraiche /sojafraiche
  • 2 vitlöksklyftor (rivna eller pressade)
  • 1 tsk örtsalt (t.ex. Herbamare)

Potatissallad

  • 1 kg färskpotatis (kokt och avsvalnad)
  • 2 påsar (ca 250 g) småbladssallad
  • 1 liten honungsmelon
  • 200 g gula körsbärstomater
  • 200 g röda körsbärstomater
  • Ätbara blommor (t.ex. viol, pensé, kryddtagetes eller gräslöksblommor)
  • Citronolja
OBS! Viktigt att fylla i!

Gör så här:

Kött / sojafilé

  • Blanda ihop ingredienserna till lagen, koka upp och låt svalna
  • Sätt ugnen på 150oC
  • Lägg fläskkarrén i en stekpåse och ugnsbaka till innertemperatur 80oC
  • Lägg den varma karrén i en plastpåse och häll över den kalla saltlagen – låt marinera i kylen över natten
  • Blanda alla ingredienser till glazen och pensla skivor av karrén
  • Krydda med svartpeppar – gärna rikligt (det behövs inget salt – marinaden är salt)
  • Grilla på hög värme tills köttet är varmt och har fått fin yta
  • Om du hellre vill använda sojafilé steker du den och marinerar. Avsluta med glaze och grilla
  • Servera med vitlökssås och en sallad med färskpotatis

Vitlökssås

  • Blanda ingredienserna till såsen

Potatissallad

  • Skär den kokta potatisen i bitar
  • Skär melonen i kuber
  • Dela tomaterna i halvor
  • Varva småbladssallad med potatis, melon och tomater i en skål
  • Garnera med ätbara blommor och ringla över citronolja
  • Mal lite svartpeppar över
  • Servera

 

 

Grön

Använd

Gul

Anpassa receptet

Röd

Undvik

Glutenfri

ALaktosfri

Använd laktosfri crème fraiche

Vegan

Använd sojafilé och sojafraiche

IBS

Använd melon i glazen och laktosfri crème fraiche. Uteslut vitlöken i såsen.

Viktväktare

Fiskätare

Använd sojafilé

Dryckesförslag

Campolieti Ripasso nr 6792, 115:-
Alkoholfritt: Alkoholfri öl

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng