Grönsaksterrine
Detta är verkligen en elegant entrérätt. Den är helt vegansk om du vill. Lite pillig att göra men väl värt ansträngningen.
8-10 personer
- 0,5 grönkålsstånd (eller färsk vitkål)
- 5 späda morötter
- 3 hg rotselleri
- 3 hg kålrot
- 150 g haricots verts
- 150 g vaxbönor
- 6 fasta tomater
- 3 dl grönsaksbuljong
- 3 g agaragar (finns i välsorterade livsmedelsbutiker eller på nätet)
- 4 dl crème fraiche/sojafraiche
- riven pepparrot
- salt
![OBS! Viktigt att fylla i!](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/05/Grönsaksterrine.doc.jpg)
Gör så här:
Terrine
- Skär bort mittnerven på grönkålen
- Skala rotfrukterna och skär i stavar (ca 1X1 cm)
- Ansa bönorna
- Koka rotfrukter och bönor nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten (1 krm/l vatten)
- Koka grönkålsbladen 2-3 minuter i grönsaksspadet
- Tag bort kärnorna i tomaterna och skär dem i tunna klyftor
- Blanda agar agar med buljongen och låt det stå 5-10 minuter
- Klä en avlång ugnsform (1,5 l) med plastfilm
- Fodra insidan med grönkålsbladen
- Plastfilmen och bladen ska räcka att täcka ovansidan också
- Varva grönsakerna i formen
- Koka försiktigt upp buljong och agar agar under omrörning tills allt pulver är löst
- Smaka av buljongen med salt och eventuellt vitpeppar
- Häll buljongen över grönsakerna i formen
- Vik resten av kålbladen över grönsakerna och täck med plastfilmen
- Låt formen svalna innan den ställs i kylen över natten
Pepparrotscrème
- Vispa crème fraiche och blanda i nyriven pepparrot till lagom styrka (smaka dig fram)
- Smaka av med salt
Servering
- Stjälp upp terrinen ur formen men låt plastfilmen vara kvar
- Skär terrinen i skivor med varm vass kniv
- Placera skivorna på tallrikar och ta bort plastfilmen
- Spritsa pepparrotscrèmen vid sidan och garnera med persilja
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Grön
Använd
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Gul
Anpassa receptet
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/red.png)
Röd
Undvik
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Glutenfri
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Laktosfri
Använd laktosfri crème fraiche eller sojafraiche
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Vegan
Använd sojafraiche
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
IBS
Byt kålrot och vaxbönor mot mer morötter och haricots verts. Använd laktosfri crème fraiche
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Viktväktare
Använd mager crème fraiche
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Fiskätare
Dryckesförslag
Langlois Cremant de Loire Brut Rosé nr 76063, 149:- eller
Alkoholfritt: Arc-en-Ciel nr 1932, 53:-