Vaniljglass med plommonkompott och rostad mandelmassa
Nu har de svenska plommonen börjat komma. Det är så mycket jag vill göra – äta dem färska precis som de är, sylt, paj och marmelad. Men denna vecka gör jag en plommonkompott och serverar den ljummen till vaniljglass med rostad, lite knaprig, mandelmassa.
6 personer
- 0,5 – 1 l vaniljglass vanlig eller vegan
- 4 – 5 hg färska plommon (gärna svenska)
- 6 msk socker
- 1/4 vaniljstång
- 1 hg mandelmassa
![OBS! Viktigt att fylla i!](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/08/Glass-med-plommon.jpg)
Gör så här:
- Kärna ur plommonen och skär i mindre bitar
- Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna
- Blanda plommon, vaniljstång med frön och socker i en skål som klarar mikrougnen
- Koka kompotten tills plommonen är mjuka och har gått sönder
- Riv mandelmassan grovt och rosta i torr stekpanna, passa noga – den bränns lätt
- Servera vaniljglassen med plommonkompotten och den rostade mandelmassan
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Glutenfri
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Laktosfri
Använd laktosfri vaniljglass
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Vegan
Använd vegoglass
Så här läser du symbolerna
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/red.png)
Röd
Undvik
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Gul
Anpassa receptet
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Grön
Använd
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
IBS
Använd laktosfri glass. Gör kompotten på hallon. Servera med hackade rostade pekannötter.
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Viktväktare
Använd mager glass. Koka plommonkompotten med halva sockermängden. Servera med hackad rostad mandel.
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Fiskätare
Dryckesförslag
Graham’s Ruby Port nr 8376, 109:-