Vaniljglass med plommonkompott och rostad mandelmassa
Nu har de svenska plommonen börjat komma. Det är så mycket jag vill göra – äta dem färska precis som de är, sylt, paj och marmelad. Men denna vecka gör jag en plommonkompott och serverar den ljummen till vaniljglass med rostad, lite knaprig, mandelmassa.
6 personer
- 0,5 – 1 l vaniljglass vanlig eller vegan
- 4 – 5 hg färska plommon (gärna svenska)
- 6 msk socker
- 1/4 vaniljstång
- 1 hg mandelmassa

Gör så här:
- Kärna ur plommonen och skär i mindre bitar
- Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna
- Blanda plommon, vaniljstång med frön och socker i en skål som klarar mikrougnen
- Koka kompotten tills plommonen är mjuka och har gått sönder
- Riv mandelmassan grovt och rosta i torr stekpanna, passa noga – den bränns lätt
- Servera vaniljglassen med plommonkompotten och den rostade mandelmassan

Glutenfri

Laktosfri
Använd laktosfri vaniljglass

Vegan
Använd vegoglass
Så här läser du symbolerna

Röd
Undvik

Gul
Anpassa receptet

Grön
Använd

IBS
Använd laktosfri glass. Gör kompotten på hallon. Servera med hackade rostade pekannötter.

Viktväktare
Använd mager glass. Koka plommonkompotten med halva sockermängden. Servera med hackad rostad mandel.

Fiskätare
Dryckesförslag
Graham’s Ruby Port nr 8376, 109:-