Apelsinbakad lax med fänkål
Apelsinen och fänkålen med sina lakritstoner i smaken gör att laxen känns lite vårfräsch. Förbered gärna laxen för ugnen i god tid.
6 personer
- 6 hg laxfilé
- 1 apelsin
- 2 fänkålsstånd (kan bytas mot haricots verts)
- Olivolja (gärna med citron)
- Salt och svartpeppar
Till servering
- Kokt potatis
- En sallad – gärna med apelsinklyftor i
Vegovariant
- Sojafilé
![OBS! Viktigt att fylla i!](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2018/04/Apelsinlax.jpg)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200ºC
- Ansa fänkålen och skär bort den grova stocken
- Strimla fänkålen fint (gärna på mandolin)
- Förkoka fänkålen ett par minuter
- Lägg högar med fänkål på ett bakplåtspapper
- Salta lätt
- Lägg på portionsbitar av laxen
- Salta lätt och peppra
- Tvätta apelsinen och skär den i tunna skivor
- Lägg apelsinskivorna ovanpå laxbitarna
- Ringla lite olivolja över laxhögarna
- Stek i mitten av ugnen i 10-12 minuter
- Servera laxen med kokt potatis och sallad
Vegovariant
- Baka fänkål och apelsin i ugnen utan lax
- Stek sojafile i en panna och servera den apelsinbakade fänkålen
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Glutenfri
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Laktosfri
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Vegan
Använd sojafilé
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
IBS
Byt fänkål mot haricots verts
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Viktväktare
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Fiskätare
Så här läser du symbolerna
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Grön
Använd
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Gul
Anpassa receptet
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/red.png)
Röd
Undvik
Dryckesförslag
Vinförslag: Bourgogne Chardonnay nr 71159, 109:-
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl