Ossobuco är ett långkok som tillsammans med gremolatan ger härliga dofter i köket och smak som för tankarna till Italien.

6 personer

Ossobuco

  • 4 morötter
  • 2 selleristjälkar
  • 3 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 6-8 skivor kalvlägg eller 7 hg sojafiléer
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 1 burk hela körsbärstomater
  • 1 knippa persilja (hackad)
  • 2-3 dl köttbuljong (fond + vatten)
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 lagerblad
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar

Gremolata

  • Rivet skal från 2 citroner
  • 2 knippor persilja (hackad)
  • 4 vitlöksklyftor (rivna eller finhackade)

 

Ossobuco med gremolata.

Gör så här:

Ossobuco

  • Sätt på ugnen, 175oC.
  • Ansa grönsakerna och hacka fint.
  • Fräs i olivolja i en gryta med lock (som tål att stå i ugnen)
  • Salta och peppra köttskivorna och bryn i olivolja i en stekpanna
  • Lägg köttet på grönsakerna i grytan.
  • Häll vitt vin i stekpannan och koka ihop något.
  • Lägg i tomaterna med sitt spad, persilja timjan och oregano.
  • Koka upp och krydda med salt och svartpeppar.
  • Häll tomatröran ovanpå köttet i grytan.
  • Häll över 2 dl köttbuljong och lägg i lagerbladen.
  • Koka upp grytan på spisen och ställ sedan in den i ugnen.
  • Låt stå i ugnen 2-3 timmar.
  • Titta till grytan några gånger under tiden
  • Häll på mer köttbuljong om det ser torrt ut.

Gremolata

  • Blanda rivet citronskal med persiljan och vitlöken
  • Strö gremolata över grytan vid servering.

Till servering

  • Servera gärna med saffransris och sallad.

Glutenfri

Laktosfri

Vegan

Uteslut köttet ur grytan och servera grönsaksgrytan med stekta sojafiléer.

IBS

Uteslut lök och vitlök.

Viktväktare

Fiskätare

Uteslut köttet ur grytan och servera grönsaksgrytan med stekta torskfiléer.

Dryckesförslag

Vinförslag: Fontanafredda Ebbio Nebbiolo nr 22300, 109:-

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng