Ossobuco med gremolata
Ossobuco är ett långkok som tillsammans med gremolatan ger härliga dofter i köket och smak som för tankarna till Italien.
6 personer
Ossobuco
- 4 morötter
- 2 selleristjälkar
- 3 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 6-8 skivor kalvlägg eller 7 hg sojafiléer
- 1,5 dl torrt vitt vin
- 1 burk hela körsbärstomater
- 1 knippa persilja (hackad)
- 2-3 dl köttbuljong (fond + vatten)
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad oregano
- 2 lagerblad
- Olivolja
- Salt
- Svartpeppar
Gremolata
- Rivet skal från 2 citroner
- 2 knippor persilja (hackad)
- 4 vitlöksklyftor (rivna eller finhackade)
![Ossobuco med gremolata.](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/04/ossobuco_gremolata.jpg)
Gör så här:
Ossobuco
- Sätt på ugnen, 175oC.
- Ansa grönsakerna och hacka fint.
- Fräs i olivolja i en gryta med lock (som tål att stå i ugnen)
- Salta och peppra köttskivorna och bryn i olivolja i en stekpanna
- Lägg köttet på grönsakerna i grytan.
- Häll vitt vin i stekpannan och koka ihop något.
- Lägg i tomaterna med sitt spad, persilja timjan och oregano.
- Koka upp och krydda med salt och svartpeppar.
- Häll tomatröran ovanpå köttet i grytan.
- Häll över 2 dl köttbuljong och lägg i lagerbladen.
- Koka upp grytan på spisen och ställ sedan in den i ugnen.
- Låt stå i ugnen 2-3 timmar.
- Titta till grytan några gånger under tiden
- Häll på mer köttbuljong om det ser torrt ut.
Gremolata
- Blanda rivet citronskal med persiljan och vitlöken
- Strö gremolata över grytan vid servering.
Till servering
- Servera gärna med saffransris och sallad.
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Glutenfri
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Laktosfri
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Vegan
Uteslut köttet ur grytan och servera grönsaksgrytan med stekta sojafiléer.
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
IBS
Uteslut lök och vitlök.
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Viktväktare
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Fiskätare
Uteslut köttet ur grytan och servera grönsaksgrytan med stekta torskfiléer.
Dryckesförslag
Vinförslag: Fontanafredda Ebbio Nebbiolo nr 22300, 109:-