Hallonmoussetårta
Till kaffet en frisk hallonmoussetårta. Gör tårtan dagen innan kalaset men spara garneringen till före servering.
8-10 bitar
Botten
- 2 dl havregryn
- 1 dl vetemjöl / glutenfritt mjöl
- 1 dl socker
- 1 tsk bikarbonat
- 100 g smör/mjölkfritt margarin
Mousse
- 3 dl hallonpuré (ca 5 hg hallon)
- 1 dl socker
- 6 st gelatinblad / 2 tsk agaragar
- 5 dl vispgrädde / sojavisp
Garnering
- Färska hallon
- Blad av citronmeliss
![OBS! Viktigt att fylla i!](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/05/Moussetårta-ny.jpg)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150oC
- Klä en rund form med löstagbar kant (diameter ca 24 cm) med bakplåtspapper
- Lättast att lägga i en rund botten av papper + en remsa runt kanten
- Blanda alla torra ingredienser
- Rör i smör/mjölkfritt margarin (halvsmält i mikron)
- Bred ut smeten i botten på formen och grädda i ca 20 minuter
- Låt botten kallna
- Tag bort kanten på formen och lyft försiktigt tårtbotten från formen
- Låt remsan runt kanten vara kvar
- Tag bort bakplåtspappret under havrebotten och lägg tillbaka i formen
- Sätt tillbaka kanten runt tårtbotten
- Koka upp hallonen och låt koka ca 1 minut
- Passera hallonen till puré genom en sil
- Koka hallonpurén med sockret tills det smält
- Om du använder gelatin – låt gelatinbladen ligga i blöt i vatten en stund
- Rör ner gelatin eller agaragar
- Om du använder agaragar: Koka upp tills pulvret är helt löst och koka lite till
- Låt hallonpurén svalna medan du vispar grädden
- Rör först ner lite av grädden och sedan resten i omgångar till en jämn smet
- Häll moussen över havrebotten
- Täck över formen och ställ i kylen över natten (eller minst 4 timmar)
- Garnera med färska hallon och citronmeliss vid servering
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Grön
Använd
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Gul
Anpassa receptet
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/red.png)
Röd
Undvik
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Glutenfri
Använd glutenfritt mjöl och havregryn
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Laktosfri
Använd laktosfria mjölkprodukter
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Vegan
Använd mjölkfritt margarin, vispbar sojagrädde och agaragar
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
IBS
Använd glutenfritt mjöl och havregryn samt laktosfria mjölkprodukter
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Viktväktare
En liten bit kanske?
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Fiskätare
Dryckesförslag
Till tårtan serveras kaffe eller te och kanske en avec