Grön ärtsoppa
En rykande het grön soppa värmer i vinterkylan. Soppan kan varieras med olika tillbehör.
6 personer
- 500 g frysta gröna ärtor eller fintärnad selleri
- 2 charlottenlökar hackade (eller 1 gul lök)
- 1 msk smör/mjölkfritt margarin
- 1 l grönsaksbuljong (fond eller tärning)
- 100 g Philadelphiaost/Oatly på Mackan
- 200 g skalade räkor eller frästa champinjoner eller rotfruktchips
- salt, peppar

Gör så här:
- Skala och hacka löken
- Fräs löken i smör/margarin
- Häll i hälften av buljongen och de frysta ärtorna och koka till ärtorna är mjuka (3-5 min)
- Om du använder selleri – låt det koka tills sellerin är mjuk
- Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen eller i matberedare och kör till ärtorna finfördelats.
- Blanda i resten av buljongen och Philadelphiaost/Oatly på Mackan och koka upp.
- Smaka av soppan med salt och peppar.
- Fördela räkorna eller svampen i 6 soppskålar och häll den heta soppan över.
- Om du använder rotfruktschips strör du dem överst
- Toppa gärna soppan med en klick Philadelphiaost/Oatly på Mackan

Glutenfri

Laktosfri
Använd laktosfritt smör och Philadelphiaost

Vegan
Använd mjölkfritt margarin, Oatly på Mackan och stekt svamp

IBS
Uteslut löken och använd selleri till soppan. Använd laktosfria mjölkprodukter och toppa med rotfruktschips.

Viktväktare

Fiskätare
Så här läser du symbolerna

Grön
Använd

Gul
Anpassa receptet

Röd
Undvik
Dryckesförslag
Couvent des Jacobins blanc nr 5798, 149:-
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl