Kryddiga äpplen med calvados och vaniljglass
De svenska äpplena är jättefina nu. Jag steker dem i smör och kryddar med råsocker, kanel, kardemumma och calvados. Till äpplena serverar jag en len vaniljglass.
6 personer
- 5-8 äpplen (gärna svenska)
- 3 msk smör/mjölkfritt margarin
- 3 msk råsocker
- 2 tsk malen kanel
- 1 tsk kardemumma (gärna stött i mortel)
- 3 msk calvados (kan uteslutas)
- 6 portioner vaniljglass/vegoglass

Gör så här:
- Dela äpplena i tunna klyftor – de behöver inte skalas.
- Smält smöret i en stekpanna och stek äppleklyftorna
- Strö över råsocker, kanel och kardemumma och fräs någon minut
- Häll på calvados och låt puttra någon minut – lite längre om du vill koka bort alkoholen
- Servera äppleklyftorna med vanilglass

Glutenfri

Laktosfri
Använd laktosfritt smör och vaniljglass

Vegan
Använd mjölkfritt margarin och vegoglass
Så här läser du symbolerna

Röd
Undvik

Gul
Anpassa receptet

Grön
Använd

IBS
Byt ut äpplen mot ananas och använd laktosfri glass och smör

Viktväktare
Minska smör och socker till hälften. Servera med mager glass.

Fiskätare
Dryckesförslag
Brännland Iscider nr 2918, 249:- (37 cl)