Moussaka
En moussaka gjord på lammfärs eller sojafärs med aubergine och en äggstanning eller vegosås påminner om ett soligt Grekland.
6 personer
Färsen
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 600 g lammfärs – kan bytas mot nötfärs eller sojafärs
- 2 tsk paprikapulver
- 2 msk olivolja
- 1 förpackning krossade tomater
- salt, nymalen svartpeppar
Grönsaker
- 2-3 aubergine – kan bytas mot potatis
- 0,5 tsk salt
Äggstanning
- 6 ägg
- 2,5 dl grekisk yoghurt
- salt, nymalen svartpeppar
Vegosås
- 6 dl Sojamjölk
- 3,5 msk vetemjöl
- salt, nymalen svartpeppar

Gör så här:
- Sätt ugnen på 200oC
Grönsaker
- Skiva auberginen och blanda med salt och ställ åt sidan (låt vätskan droppa av)
- Om du vill använda potatis – skala, skiva den och koka knappt mjuk
Färs
- Fräs lök och vitlök i olivolja
- Tillsätt färsen och fortsätt fräsa
- Tillsätt paprikapulver och krossade tomater och låt koka ihop lite
- Krydda med salt och svartpeppar
Äggstanning
- Blanda ägg och yoghurt
- Krydda med salt och svartpeppar
Vegosås
- Blanda sojamjölk och idealmjöl
- Krydda med salt och svartpeppar
- Koka upp och låt koka ca 5 minuter
Montering
- Torka av aubergineskivorna
- Bottna en ugnssäker form med hälften av aubergine- eller potatisskivorna
- Bred ut köttfärs- eller sojaröran över
- Lägg på resten av grönsaksskivorna
- Toppa med äggstanning eller vegosås
- Grädda i nedre delen av ugnen tills äggstanningen stelnat och moussakan fått fin färg (ca 20 minuter)

Glutenfri
Använd äggstanning

Laktosfri
Använd laktosfri yoghurt

Vegan
Använd sojafärs och vegosås

IBS
Uteslut lök och vitlök. Använd äggstanning med laktosfri yoghurt

Viktväktare

Fiskätare
Använd sojafärs
Så här läser du symbolerna

Grön
Använd

Gul
Anpassa receptet

Röd
Undvik
Dryckesförslag
Vinförslag: Briccotondo nr 2773, 89:-
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl