Matig sallad med kryddrostade kikärtor
En sallad med smak av medelhavet: basilika, paprika, spiskummin, kikärtor, citron och soltorkade tomater.
6 personer
- 4 dl matvete eller quinnoa
- 1 stor påse ruccola eller blandad sallad
- 3 avokado
- 3 nektariner / halv honungsmelon
Dressing
- 1 kruka basilika (spara några blad)
- 6 msk olivolja
- 3 msk vatten
- 3 msk pressad citron eller lime
- 1 liten hackad rödlök
- 2 tsk dijonsenap
- 1 msk hackade soltorkade tomater
- salt
- svartpeppar
Kikärtor/linser
- 2 burkar kikärtor eller linser (ca 800 g)
- 1 tsk chilipulver
- 3 tsk spiskummin
- 2 msk paprikapulver (gärna rökt)
- salt
- 1 msk olivolja
![OBS! Viktigt att fylla i!](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/07/Vegosallad.jpg)
Gör så här:
Dressing
- Mixa ingredienserna till dressingen (spara några basilikablad till garnering) och smaka av med salt och svartpeppar
Matvete/quinoa
- Koka matvete eller quinoa enligt förpackningen
- Låt rinna av och blanda med hälften av dressingen – låt svalna
Kikärtor/linser
- Hetta upp olivolja i en stekpanna
- Fräs kikärtor/linser tillsammans med kryddorna i några minuter
Lägg upp
- Lägg salladen på ett uppläggningsfat
- Fördela matvete/quinoa över salladen
- Lägg på avokado och nektariner/honungsmelon
- Toppa med de kryddiga kikärtorna/linserna
- Dekorera gärna med några basilikablad
- Servera resten av dressingen bredvid
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Glutenfri
Använd qiunoa
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Laktosfri
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Vegan
Så här läser du symbolerna
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/red.png)
Röd
Undvik
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Gul
Anpassa receptet
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Grön
Använd
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
IBS
Uteslut lök och avokado. Använd quinoa, linser och honungsmelon
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Viktväktare
Blanda dressingen med hälften olja och hälften vatten. Ta ingen extra dressing. Rosta kikärtor/linser med 1 tsk olivolja.
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Fiskätare
Dryckesförslag
Couvent des Jacobins chardonnay nr 5798, 149:-