Spröda dinkelkex med kronärtskocksröra

Alla, Fiskätare, Förrätt, Glutenfri, IBS, Laktosfri, Nyheter, Recept, Vegan, Viktväktare

Kexen kavlas riktigt tunna, gräddas och bryts i bitar innan servering. Servera med en god röra.

6 personer

Kex (kexen räcker till många)

  • 0,5 dl surdeg av dinkel
  • 1,5 dl vatten
  • 4-5 dl dinkelmjöl
  • 0,5 tsk salt

Kronärtskocksröra

  • 1 burk marinerade kronärtskockor (ca 300 g)
OBS! Viktigt att fylla i!

Gör så här:

Kex

  • Rör ihop alla ingredienser utom saltet till en smidig deg
  • Arbeta degen i matberedare eller för hand ca 5 minuter
  • Tillsätt saltet och arbeta ytterligare ett par minuter
  • Låt degen jäsa i rumstemperatur ca 10 timmar
  • Sätt på ugnen, 200oC och ställ i 2 plåtar
  • Dela degen i 8 bitar
  • Kavla ut bitarna – först på bänken i rikligt med mjöl
  • Kavla ut degen till tunna kakor – ca 1 mm på bakplåtspapper
  • När alla kakorna är kavlade – börja grädda
  • Låt ett bakplåtspapper med den kavlade degen glida över på en varm plåt
  • Gör likadant med ett papper till
  • Grädda till knäcket/kexet fått fin färg (8-9 minuter)
  • Passa noga på slutet – det går fort
  • Färdiggräddade kex lägger du på ett galler
  • När alla plåtarna gräddats stänger du av ugnen och lägger kexen på ett galler i ugnen (med luckan på glänt) för att kallna

Kronärtskocksröra

  • Mixa kronärtskockorna tillsammans med lite av marinaden i burken till en nästan jämn smet

Servering

  • Bryt kexen i mindre bitar och servera med röran

Glutenfri

Använd glutenfritt bröd

Laktosfri

Vegan

IBS

Tag lite röra

Viktväktare

Tag lite röra

Fiskätare

Så här läser du symbolerna

Grön

Använd

Gul

Anpassa receptet

Röd

Undvik

Dryckesförslag

Vinförslag: Rosé de Purcari nr 72881, 150:-
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng