Skaldjursterrine eller avokado med tångkaviar

Alla, Fiskätare, Förrätt, Glutenfri, IBS, Laktosfri, Nyheter, Recept, Viktväktare

Detta är en riktigt festlig entré på kalaset. Det är också bra att det går att förbereda det mesta dagen innan. Om dina gäster hellre vill ha ett veganskt alternativ kan du servera grönsaksterrine (se separat recept)

8-10 personer

Terrine

  • 400 g torskfilé (färsk fisk)
  • 125 g laxfilé (färsk fisk)
  • 0,5 msk salt
  • 2 äggvitor
  • 2,5 dl mellangrädde
  • 125 g kräftstjärtar i lake
  • 0,5 kruka dill

Örtcrème

  • 1 kruka dill
  • 1 kruka gräslök
  • 150 g färskost (t.ex. Philadelphia)
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 krm saltÖrtolja
  • 0,5 kruka dill
  • 0,5 kruka gräslök
  • 0,75 dl olivolja
  • 1 krm salt

Till servering

  • 150 g regnbågsrom (eller annan rom)
  • 1 paket mangold småblad
  • Dill
OBS! Viktigt att fylla i!

Gör så här:

Terrine

  • Sätt ugnen på 150oC
  • Välj färska fiskfiléer. Frysta filéer ger en vattnig terrine
  • Skär fiskfiléerna i bitar.
  • Kör fisken i mixer med salt och äggvitor en halv minut
  • Tillsätt grädden och mixa till en slät färs (några minuter)
  • Lägg färsen i en skål
  • Hacka kräftstjärtarna grovt och hacka dillen
  • Blanda fiskfärsen med skaldjur och dill
  • Klä en avlång ugnsform (ca 1 l) med bakplåtspapper
  • Häll färsen i formen och sätt i en ugnstermometer
  • Vik över papprets kanter över färsen och ställ formen i en långpanna i ugnen
  • Häll kokande vatten i långpannan och grädda till 60oC innertemperatur
  • Låt svalna och låt sedan stå i kylen över natten

Örtcrème

  • Finhacka dill och gräslök
  • Rör ihop färskosten med crème fraiche och örterna
  • Smaka av med salt

Örtolja

  • Mixa dill, gräslök och olivolja
  • Smaka av med salt

Servering

  • Lägg skivor av terrinen på tallrikar
  • Spritsa på örtcrème och droppa örtolja brevid
  • Garnera med regnbågsrom, mangoldblad och dill

Grön

Använd

Gul

Anpassa receptet

Röd

Undvik

Glutenfri

Laktosfri

Använd laktosfria mjölkprodukter

Vegan

Välj grönsaksterrine (se separat recept)

IBS

Använd laktosfria mjölkprodukter

Viktväktare

Använd mager crème fraiche och lite örtolja

Fiskätare

Dryckesförslag

Vinförslag: Langlois Cremant de Loire Brut Rosé nr 76063, 149:-
Alkoholfritt: Arc-en-Ciel alkoholfri mousserande nr 1932, 57:-

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng