Créme Brülée
Créme Brülée är en riktig klassiker – servera den gärna med några fina bär till.
6 personer
Vanlig
- 1 vaniljstång
- 4 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 6 äggulor
- 2 msk ljust muscovadosocker
Vegan
- 1 vaniljstång
- 4 dl vegogrädde (t ex mandel eller ris)
- 2 krm agaragar (finns i välsorterade livsmedelsbutiker eller på nätet)
- 1 dl strösocker
- 2 dl vegomjölk (t ex mandel eller ris)
- 2 tsk majsmjöl
![OBS! Viktigt att fylla i!](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/06/Creme-Brulee-Paris-liten.jpg)
Gör så här:
Vanlig
- Sätt ugnen på 150oC
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull och lägg även ner stången
- Tillsätt grädde, mjölk, och hälften av sockret
- Koka upp under omrörning – tag av kastrullen från spisen
- Vispa äggulorna och resten av sockret vitt och pösigt
- Ta upp vaniljstången ur kastrullen och vispa ner gräddblandningen i äggsmeten
- Fördela smeten i portionsformar och ställ formarna i en långpanna
- Ställ långpannan i ugnen och häll kokande vatten runt formarna
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuten tills krämen stelnat
- Låt svalna och ställ sedan in formarna i kylen (gärna över natten)
- Före servering – strö över muscovadosocker och bränn av med en gasolbrännare (eller sätt in i ugnen i 250oC) tills ytan är guldbrun och knäckig
Vegan
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull och lägg även ner stången
- Tillsätt vegogrädde, agaragar och sockret – låt stå 10 minuter
- Koka upp under omrörning och tag sedan av kastrullen från spisen
- Rör ut majsmjölet i vegomjölk
- Häll vegomjölkblandningen i kastrullen under ständig vispning
- Fortsätt vispa och låt blandningen koka upp
- Fiska upp vaniljstången
- Fördela smeten i portionsformar och låt svalna
- Ställ formarna i kylen (gärna över natten)
- Före servering – strö över muscovadosocker och bränn av med en gasolbrännare (eller sätt in i ugnen i 250oC) tills ytan är guldbrun och knäckig.
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Grön
Använd
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Gul
Anpassa receptet
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/red.png)
Röd
Undvik
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Glutenfri
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Laktosfri
Använd laktosfria mjölkprodukter
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Vegan
Använd vegoreceptet
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
IBS
Använd laktosfria mjölkprodukter
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Viktväktare
Liten portion eller välj annan efterrätt
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Fiskätare
Dryckesförslag
Château du Levant nr 4153, 110:-