Créme Brülée är en riktig klassiker – servera den gärna med några fina bär till.

6 personer

Vanlig

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 6 äggulor
  • 2 msk ljust muscovadosocker

Vegan

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl vegogrädde (t ex mandel eller ris)
  • 2 krm agaragar (finns i välsorterade livsmedelsbutiker eller på nätet)
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vegomjölk (t ex mandel eller ris)
  • 2 tsk majsmjöl
OBS! Viktigt att fylla i!

Gör så här:

Vanlig

  • Sätt ugnen på 150oC
  • Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull och lägg även ner stången
  • Tillsätt grädde, mjölk, och hälften av sockret
  • Koka upp under omrörning – tag av kastrullen från spisen
  • Vispa äggulorna och resten av sockret vitt och pösigt
  • Ta upp vaniljstången ur kastrullen och vispa ner gräddblandningen i äggsmeten
  • Fördela smeten i portionsformar och ställ formarna i en långpanna
  • Ställ långpannan i ugnen och häll kokande vatten runt formarna
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuten tills krämen stelnat
  • Låt svalna och ställ sedan in formarna i kylen (gärna över natten)
  • Före servering – strö över muscovadosocker och bränn av med en gasolbrännare (eller sätt in i ugnen i 250oC) tills ytan är guldbrun och knäckig

Vegan

  • Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull och lägg även ner stången
  • Tillsätt vegogrädde, agaragar och sockret – låt stå 10 minuter
  • Koka upp under omrörning och tag sedan av kastrullen från spisen
  • Rör ut majsmjölet i vegomjölk
  • Häll vegomjölkblandningen i kastrullen under ständig vispning
  • Fortsätt vispa och låt blandningen koka upp
  • Fiska upp vaniljstången
  • Fördela smeten i portionsformar och låt svalna
  • Ställ formarna i kylen (gärna över natten)
  • Före servering – strö över muscovadosocker och bränn av med en gasolbrännare (eller sätt in i ugnen i 250oC) tills ytan är guldbrun och knäckig.

Grön

Använd

Gul

Anpassa receptet

Röd

Undvik

Glutenfri

Laktosfri

Använd laktosfria mjölkprodukter

Vegan

Använd vegoreceptet

IBS

Använd laktosfria mjölkprodukter

Viktväktare

Liten portion eller välj annan  efterrätt

Fiskätare

Dryckesförslag

Château du Levant nr 4153, 110:-

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng