Créme Brülée
Créme Brülée är en riktig klassiker – servera den gärna med några fina bär till.
6 personer
Vanlig
- 1 vaniljstång
- 4 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 6 äggulor
- 2 msk ljust muscovadosocker
Vegan
- 1 vaniljstång
- 4 dl vegogrädde (t ex mandel eller ris)
- 2 krm agaragar (finns i välsorterade livsmedelsbutiker eller på nätet)
- 1 dl strösocker
- 2 dl vegomjölk (t ex mandel eller ris)
- 2 tsk majsmjöl

Gör så här:
Vanlig
- Sätt ugnen på 150oC
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull och lägg även ner stången
- Tillsätt grädde, mjölk, och hälften av sockret
- Koka upp under omrörning – tag av kastrullen från spisen
- Vispa äggulorna och resten av sockret vitt och pösigt
- Ta upp vaniljstången ur kastrullen och vispa ner gräddblandningen i äggsmeten
- Fördela smeten i portionsformar och ställ formarna i en långpanna
- Ställ långpannan i ugnen och häll kokande vatten runt formarna
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuten tills krämen stelnat
- Låt svalna och ställ sedan in formarna i kylen (gärna över natten)
- Före servering – strö över muscovadosocker och bränn av med en gasolbrännare (eller sätt in i ugnen i 250oC) tills ytan är guldbrun och knäckig
Vegan
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull och lägg även ner stången
- Tillsätt vegogrädde, agaragar och sockret – låt stå 10 minuter
- Koka upp under omrörning och tag sedan av kastrullen från spisen
- Rör ut majsmjölet i vegomjölk
- Häll vegomjölkblandningen i kastrullen under ständig vispning
- Fortsätt vispa och låt blandningen koka upp
- Fiska upp vaniljstången
- Fördela smeten i portionsformar och låt svalna
- Ställ formarna i kylen (gärna över natten)
- Före servering – strö över muscovadosocker och bränn av med en gasolbrännare (eller sätt in i ugnen i 250oC) tills ytan är guldbrun och knäckig.

Grön
Använd

Gul
Anpassa receptet

Röd
Undvik

Glutenfri

Laktosfri
Använd laktosfria mjölkprodukter

Vegan
Använd vegoreceptet

IBS
Använd laktosfria mjölkprodukter

Viktväktare
Liten portion eller välj annan efterrätt

Fiskätare
Dryckesförslag
Château du Levant nr 4153, 110:-