Krusbärspaj med grädde
Jag låter krusbären sitta kvar på busken tills de är alldeles mogna. Då finns det en extra sötma och arom i bären.
6 personer
Pajdeg
- 3 dl havregryn
- 3 dl vetemjöl eller glutenfritt mjöl
- 250 g smör/mjölkfritt margarin
- 6 msk vatten
Fyllning
- 500 g krusbär
- 1 dl socker
- 0,5 dl potatismjöl
Till servering
- 1 msk florsocker
- 3 dl vispgrädde/sojavisp

Gör så här:
Pajdegen
- Lägg havregryn, mjöl och smör/margarin (i mindre bitar) i en matberedare
- Kör till en grynig massa
- Tillsätt vattnet och kör till en deg
- Kavla ut pajdegen mellan bakplåtspapper och låt sen vila i kylen ca 30 minuter
- Sätt ugnen på 200 o
- Flytta över degen i en pajform med ca 30 cm diameter
Fyllningen
- Strö lite potatismjöl på pajbotten (den blir inte så blöt av bären då).
- Lägg krusbären i pajbotten (behöver inte förgräddas)
- Blanda strösocker och resten av potatismjölet och strö över bären. Skaka lite på formen så det fördelas jämnt.
Gräddning
- Grädda pajen i ca 20 minuter tills den fått fin färg och bären är mjuka
Servering
- Strö lite florsocker över pajen och servera med vispgrädde eller sojavisp

Glutenfri
Använd glutenfritt mjöl

Laktosfri
Använd laktosfritt smör och laktosfri vispgrädde

Vegan
Använd mjölkfritt margarin och sojavisp
Så här läser du symbolerna

Röd
Undvik

Gul
Anpassa receptet

Grön
Använd

IBS
Använd glutenfritt mjöl och laktosfritt smör och vispgrädde

Viktväktare
Ta en liten bit paj och undvik vispgrädden

Fiskätare
Dryckesförslag
Till pajen är det nog godast med kaffe eller te.