Fisk- och skaldjursgryta
En god fiskgryta med mycket smak.
4 personer
- 4 små morötter
- 2 små fänkål
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 pkt saffran
- 6 – 7 hg laxfilé / sojafilé
- 1 nät musslor
- 0,5 dl fiskfond
- 2 dl vitt vin
- 7-8 dl vatten
- Dill
- Salt o peppar
- 2,5 dl crème fraiche 34%
- 2 msk olivolja
- 1-2 klyftor vitlök
- Salt
![Fiskgryta från Kajsas mat special.](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/04/fiskgryta.jpg)
Gör så här:
- Ansa, skölj och skär grönsakerna, ta bort stocken på fänkålen och spara blasten till senare
- Stöt saffran med lite salt
- Skär fisken i 2-3 cm bitar
- Skrubba musslorna (kasta de som inte stänger sig)
- Gör vitlökscrème – blanda crème fraiche, olivolja, vitlök o lite salt
- Fräs pressad vitlök och skuren lök i olivolja i en gryta och häll i saffranen
- Blanda i skivade morötter och fänkål
- Häll på vitt vin, vatten och fiskfond
- Låt koka till grönsakerna är aldente
- Lägg i fisken och musslorna och låt koka till de öppnar sig (ca 5 min, kasta de musslor som inte öppnat sig)
- Lägg i den delade fänkålsblasten
Vegogryta
- Använd sojafilé i stället för lax och uteslut musslorna
Häll upp i sopskålar, garnera med dill och servera med vitlökscrème och bröd och ost
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Glutenfri
Välj glutenfritt bröd.
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Laktosfri
Välj laktosfri crème fraiche.
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Vegan
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
IBS
Uteslut gul lök och vitlök, välj glutenfritt bröd och lagrad ost.
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Viktväktare
Välj mager crème fraiche och uteslut olivoljan.
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Fiskätare
Dryckesförslag
Chateau Coucheroy Sauvignon Blanc nr 4136, 129:
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl
Dryckesförslag
Här kan man ange dryckesförslag om man vill göra det lite dolt.