Spenatpajen passar bra på en buffé eller som ensamrätt – gärna tillsammans med rök lax

6 personer (en stor eller 2 mindre pajer)

Pajskal vanligt

  • 250 g smör / mjölkfritt margarin
  • 6 dl mjöl
  • 6 msk vatten

Pajskal glutenfri

  • 200 g smör / mjölkfritt margarin
  • 3 dl rena havregryn (glutenfritt)
  • 3 dl majsmjöl
  • 1,5 dl Oatly ”PåMackan”

Alternativt pajskal

  • 1 paket filodeg

Fyllning

  • 500 g färsk spenat
  • 1 msk rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 dl crème fraiche / I Mat Fraiche
  • Salt svartpeppar
  • 2 dl valnötter (grovt krossade)
OBS! Viktigt att fylla i!

Gör så här:

Pajskal

  • Sätt ugnen på 200o
  • Blanda margarin och mjöl (eller havregryn + majsmjöl) till en grynig massa.
  • Tillsätt vatten (och ”PåMackan”) och blanda ihop till en deg.
  • Dela degen i två delar. Kavla ut mellan bakplåtspapper. Lägg i kylen en stund (eller till nästa dag).
  • Lossa pappret och lägg de utkavlade degbottnarna i två pajformar. Nagga botten.
  • Lägg aluminiumfolie på insidan av pajskalet så inte kanterna rasar ner.
  • Grädda pajskalet i ca 15 minuter tills det är gyllenbrunt och frasigt.

Om du använder filodeg

  • Klä pajformen med ett filodegsark
  • Pensla med lite smör
  • Lägg på ytterligare ett ark och forma en kant runt
  • Grädda som vanligt pajskal

Fyllning:

  • Fräs spenat och riven vitlök i rapsolja tills spenaten mjuknat
  • Tillsött crème fraiche / I Mat Oatly och låt puttra ihop
  • Krydda med salt och peppar
  • Häll spenatröran i pajskalet och toppa med valnötterna
  • Grädda ytterligare 5 minuter

Glutenfri

Välj glutenfri pajdeg

Laktosfri

Välj laktosfria mjölkprodukter

Vegan

Välj mjölkfritt margarin och sojaprodukter

IBS

Välj glutenfri pajdeg och laktosfria mjölkprodukter

Viktväktare

Använd filodeg och mager crème fraiche

Fiskätare

Så här läser du symbolerna

Grön

Använd

Gul

Anpassa receptet

Röd

Undvik

Dryckesförslag

Vinförslag: Couvent des Jacobins Chardonnay nr 5798, 149:-
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng