Veckans bjudmat – Eftersommarskalas
Jag har fått en jättelik fänkål av Linda. Så härligt med härodlat! Det har fått ge inspiration till veckans bjudmat. Jag bjuder på lite frökex till ett glas bubbel. Varmrätten är stekt torsk eller sojafilé med gratinerad fänkål och fänkålsolja. Efterrätten får bli en äppelsorbet som också får smak av fänkål.
Före maten
Frökex
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Louis Bouillot Brut mousserande nr 7688, 125:-
Alkoholfritt: Alkoholfri öl
Varmrätt
Stekt torsk eller sojafilé med gratinerad fänkål
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Chateau Coucheroy Sauvignon Blanc nr 4136, 129:-
Alkoholfritt: Alkoholfri öl
Dessert
Äppelsorbet med fänkålssirap
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Brännland iscider nr 2918, 249:- / 37 cl
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.