Veckans bjudmat – Vinterkalas
Nu är det vinter på riktigt. Det biter i kinderna och det är härligt att komma in och sätta sig till bords med vännerna. Denna vecka inleder vi med lite salta snittar. Varmrätten är en köttgryta eller stekt portabello med en kryddig linsröra. Till efterrätt serverar jag vaniljglass med lakritssås och bär.
/ Kajsa
Förrätt
Snittar med laxröra eller tapenade
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Langlois, Cremant de Loire Brut nr 7404, 139:-
Alkoholfritt: Arc-en-Ciel nr 1932, 53:-
Varmrätt
Fransk köttgryta eller
Portabello med linser, rostad morot och selleripuré
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Fontanafredda Barbaresco nr 75182, 169:-
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl
Dessert
Vaniljglass med lakritssås och bär
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Blandy’s Malmsey Madeira nr 7833, 164:-
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.