Veckans bjudmat – Nyårskalas
Det glittrar om årets sista fest. Jag tar fram champagnen ur kylen och serverar med lite salta tilltugg. Det blir en härlig kväll tillsammans med goda vänner. Vi sitter länge och äter. Som entré bjuder jag på skaldjursterrine eller avokado med tångkaviar. Sen fortsätter vi med rådjursstek eller sojafilé med en len selleripuré och avslutar med choklad och hallon. Vid tolvslaget tittar vi på fyrverkerierna och önskar varann ett riktigt GOTT NYTT ÅR
/ Kajsa
Förrätt
Skaldjursterrine eller Avokado med tångkaviar
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Alexandre Bonnet Champagne nr 7555, 289:- eller
Alkoholfritt Arc-en-ciel nr 1932, 53:-
Varmrätt
Ugnsbakad rådjursstek eller stekt sojafilé med selleripuré, trattkantareller och rönnbär
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Barbaresco Fontanafredda 75182, 169:- eller
Alkoholfritt Mariestad alkoholfritt öl
Dessert
Choklad- och hallonvariation
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Nederburg Noble Late Harvest nr 2741, 89:-/37,5 cl
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.