Veckans bjudmat – Midsommar
Denna en av sommarens sköna dagar. Det brukar nog också vara så att det kan komma några droppar regn. Till lunchen äter vi sill och färskpotatis och en somrig paj med tomater och broccoli. På kvällen börjar vi med crostini med laxpastej eller olivcrème till ett bubbligt vin. Fläskkarrén bakar jag i ugnen dagen innan och grillar sedan hastigt när det är dags att äta. Som veganskt alternativ serverar jag marinerad och grillad sojafilé Den kalla potatisen till salladen kokade jag redan färdig till lunchen. Naturligtvis blir det jordgubbar och glass till efterrätt. För att göra lite extra med jordgubbarna har jag marinerat dem i lime.
/ Kajsa
Förrätt
Crostini med laxpastej eller olivcrème
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Louis Bouillot Cremant rosé mousserande nr 7781, 125:
Alkoholfritt: Arc-en-Ciel nr 1932, 57:-
Varmrätt
Grillad marinerad fläskkarré/sojafilé med färskpotatissallad
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Compolieti Ripasso nr 6792, 115:-
Alkoholfritt: Alkoholfri öl
Dessert
Marinerade jordgubbar med glass
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Kaffe eller te och kanske ett litet glas Punsch nr 593, 181:-
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.