Veckans bjudmat – Mat att äta ute
Nu har jag nog chansat lite. Tänk om regnet står som spön i backen. Fast jag tänker att vi ändå kan äta somrig utemat även om vi måste sitta inomhus. För mig är de första små rödbetorna riktig sommarmat. Gärna serverade som min gudmor Ulla-Britt alltid har gjort: med rört smör, salt och hackad rödlök. Annars är det också gott med en fetaoströra. Kall inkokt fisk är också sommarmat. Denna vecka har jag kokat lax och serverar den med en dillmajonnäs. Till efterrätt flädersorbet med jordgubbar. Nu är sommaren här
/ Kajsa
Förrätt
Färska rödbetor med rödlökssmör
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Couvent des Jacobins Pinot Noir nr 5283, 149:-
Varmrätt
Kall inkokt lax med dillmajonnäs eller
Kan göras glutenfri, laktosfri och för IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Gröna ärtbiffar med crème fraiche / sojghurt
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Chateau Coucheroy nr 4136, 129:-
Dessert
Flädersorbet med jordgubbar
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Asti Cinzano söt mousserande nr 7711, 79:-
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.