Veckans bjudmat – Ljusfest
Höstmörkret är här och vi passar på att tända massor av ljus. I början av november kan vi fira Alla helgons dag och Halloween eller bara att ljusen tindrar. Jag startar med mousserande vin till snittar med rom. Fortsättningen blir stekt gösfilé med grönprickig basilikasås och pressad potatis. Middagen avslutas med choklad i flera former.
/ Kajsa
Förrätt
Snittar med forellrom eller tångkaviar
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Louis Bouillot Crémant de Bourgogne nr 7688, 125:-
Varmrätt
Stekt gösfilé eller sojafilé med basilikasås och pressad potatis
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Chablis Premier Cru Beauroy 7125, 195:-
Dessert
Chokladvariation
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Nederburg Noble Late Harvest nr 2741, 89:-/37,5 cl
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.