Veckans bjudmat – Glöggfest
Lite vitt på marken och glimmande ljus i fönstren – då är det dags att värma glöggen och bjuda vännerna på fest. Vi börjar med glögg och pepparkakor. Sen blir det en buffé med några smårätter: Små frasiga korgar av rispappersdeg med ostfyllning, en varm potatiskaka med renskav eller svamp och omelett med lax. Till kaffet serverar jag saffransmazariner. / Kajsa
Före maten
Glögg med pepparkakor, russin och mandel
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Blossa starkvinsglögg nr 8505, 89:- eller
Blossa ekologisk alkoholfri glögg nr 11925, 39:-
Buffé – smårätter
Ostkorgar
Potatiskaka med renskav eller svamp
Omelett med rökt lax
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag vitt: Chateau Bonnet nr 4151, 89:-
Vinförslag rött: Briccotondo 2773, 89:-
Alkoholfritt: Mariestads alkoholfria öl
Efteråt
Saffransmazarin
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS och pescetarian/fiskätare – se recept
Här är det nog godast med kaffe eller te
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.