Veckans bjudmat – Eftersommarkalas
Nu börjar eftersommaren bjuda på många sorters grönsaker, frukt och bär. I grönsaksdisken hittar jag palsternacka och plommon. Före maten knaprar vi på frökex till ett glas torrt mousserande vin. Den stekta torskryggen eller sojafilén får sällskap av fräst spenat och rostad palsternacka. Jag hittade saftiga fullmogna plommon i butiken – det får bli en plommonkompott till efterrättsglassen.
/ Kajsa
Förrätt
Frökex
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Louis Bouillot Brut mousserande nr 7688, 125:-
Varmrätt
Stekt torskrygg eller sojafilé med fräst spenat och rostad palsternacka
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Chateau Coucheroy Sauvignon Blanc nr 4136, 129:-
Dessert
Vaniljglass med plommonkompott och rostad mandelmassa
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Graham’s Ruby Port nr 8376, 101:-
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.