Veckans bjudmat Fransk meny
Nu har jag åkt flodbåt på Saône i Frankrike med min man Åke och vännerna Ingrid och Olle. Vi har suttit i solen på däck och sett landskapet glida förbi i sakta mak. Vi har ätit sniglar i vitlökssmör, anka, entrecôte, créme brülée, franska ostar, glass, och mycket mer. Vi har förstås också provat viner från olika ställen i Frankrike men mest från Bourgogne, Chardonnay och Pinot Noir. Med så mycket inspiration i bagaget blir det naturligtvis en fransk meny denna vecka.
/ Kajsa
Förrätt
Gratinerade sniglar eller musslor eller champinjoner
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Côtes de Jura Chardonnay nr 2292, 99:-
Varmrätt
Coq au vin, kycklinggryta
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Couvent des Jcobins Pinot noir nr 5283, 149:-
Mellanrätt
Urval av franska ostar
Kan göras glutenfri och för IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Chateau du Levant nr 4153, 110:-
Dessert
Créme Brülée
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Chateau du Levant nr 4153, 110:-
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.