Veckans bjudmat Försommarkalas
Det finns många goda anledningar att fira: Examen, bröllop, namngivning eller bara att försommaren är så härlig. Jag gör en festmeny där det mesta kan förberedas så att även den som fixar maten kan vara med på kalaset. Till förrätt serveras en terrine med goda såser. Huvudrätten är en kall marinerad fläskfilé med färskpotatissallad. Som alternativ serveras marinerad Oumph (sojafilé). Till efterrätt blir det naturligtvis en tårta. Är kalaset stort ställer jag flera tårtor i olika storlekar på en tårtställning.
./ Kajsa
Förrätt
Skaldjurs- eller grönsaksterrine
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Langlois Cremant de Loire Brut Rosé nr 76063, 149:-
Huvudrätt
Kall marinerad fläskfilé eller Oumph med färskpotatissallad
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Couvent des Jacobins, pinot noir nr 5283, 149:-
Dessert
Hallonmoussetårta
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Till tårtan serveras kaffe eller te och kanske en avec
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.