Veckans bjudmat – Majfest
Nu har säsongen börjat. Jag går ut och plockar kryddor och blommor att förgylla maten med. I växthuset står gula och blå penséer. Dem läggar jag i salladen tillsammans med timjan. Jag kryddar också den grillade fläskfilén med timjan. Nu går det att köpa sparris från Italien i väntan på den svenska – det får bli förrätt. Till efterrätt serverar jag en pannacotta med rabarber och kardemummasmul
Kajsa
Förrätt
Sparris med brynt smör eller olivolja
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag:Trimbach Riesling nr 2639, 145:-
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl
Varmrätt
Grillad fläskfilé eller Oumph med blommig potatissallad
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Gran Feudo nr 2037, 99:-
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl
Dessert
Pannacotta med rabarber och kardemummasmul
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Chateau du Levant nr 4153, 110:-
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.