Veckans bjudmat – Novemberkalas
I början av november firas Mårten gås traditionellt med svartsoppa, stekt gås och äpplekaka. Det blir en kraftig och värmande måltid. De färska råvarorna: svamp, äpplen och fågel får bli stommen i min bjudmat denna vecka. Jag bjuder först på en kryddig buljong med tilltugg. Till varmrätt blir det stekt ankbröst med selleripuré, rostade morötter och stekt äpple med kryddnejlika. Menyn avslutas med äppelkaka med vaniljsås
/ Kajsa
Förrätt
Kryddig buljong med smördegsstänger
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Vintry’s Oloroso nr 8282, 99:-
Varmrätt
Stekt ankbröst eller sojafilé med selleripuré, rostade morötter och stekt äpple
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Pinot Noir Les Ursuline nr 78614, 139:-
Dessert
Äppelkaka med vaniljsås
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Kaffe eller te och Brännland Iscider nr 76345, 149:-/18,7 cl
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.