Veckans bjudmat – Höstkalas
Efter en klar höstdag mörknar det tidigt på kvällen och det känns fint att tända ljus och en brasa. Butikerna flödar över av fina råvaror: Grönkål, äpple, lammfärs och potatis. Till förrätt bjuder jag på en sallad och fortsätter sen med lammfärsbiffar. När det kommer barn på middag gör jag gärna en ”Hovdessert”. Den uppskattas även av vuxna gäster med barnasinnet kvar.
/ Kajsa
Förrätt
Grönkålssallad med äpple och valnötter
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Briccotondo Barbera nr 2773, 89:-
Varmrätt
Lammfärsbiffar eller sojabiffar med klyftpotatis och tzatziki
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Fontanafredda Ebbio Nebbiolo nr 22300, 109:-
Dessert
Hovdessert – glass med chokladsås, maränger och banan
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Graham’s Six Grapes Port nr 8045, 139:-
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.