Veckans bjudmat – Höstmiddag
När höstkylan börjar krypa närmare känns det bra att tända ljus och bjuda vännerna på middag. Denna vecka inleder vi med rostade nötter och ett glas sherry. Jag gör en värmande svamprisotto och steker kyckling eller sojafilé till. Till efterrätt kokar jag saftiga svenska päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.
/ Kajsa
Före maten
Rostade nötter
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Vintry’s Amontillado Sherry nr 8247, 109:-
Varmrätt
Svamprisotto med stekt kyckling eller sojafilé
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Bourgogne Rouge, pinot noir nr 5475, 109:-
Dessert
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Kaffe eller te och kanske ett litet glas punsch
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.