Veckans bjudmat – Septembermiddag
Nu när det är höst vill jag gärna bjuda på en gryta med fisk och skaldjur. Till grytan serverar jag nybakat surdegsbröd. Surdegsbrödet är enkelt att baka men du behöver starta baket två dagar innan brödet ska ätas. När gästerna kommer doftar det bröd och de tända stearinljusen sprider ett varmt sken.
/ Kajsa
Före maten
Frasiga paket med tapenade
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Château Bonnet nr 78043, 119:-
Alkoholfritt: Alkoholfri öl
Varmrätt
Fisk och skaldjursgryta med vitlökscrème och surdegsbröd
Kan göras glutenfri, laktosfri och för IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Château Bonnet nr 78043, 119:-
Alkoholfritt: Alkoholfri öl
Dessert
Vaniljglass med plommonkompott och rostad mandelmassa
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Graham’s Ruby Port nr 8376, 109:-
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.