Veckans bjudmat V 17 – Valborgsmässoafton
Nu är det dags att sjunga in våren – härligt.
På Valborgsmässoafton bjuder jag på en buffé med pajer för olika smaker och önskemål. Om du gör alla pajerna räcker det till 15-20 personer. På buffén finns också bröd, smör, ost, Oatly ”På Mackan” (vegansk färskost) och en blandad sallad med olivolja. Efteråt serverar jag en chokladmousse (receptet är för 6 personer – dubbla eller tredubbla beroende på hur många ni är). Dagen före kalaset gör jag pajdegarna och chokladmoussen. / Kajsa
Pajbuffé
Laxpaj
Kycklingpaj
Vegopaj
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag vitt: Chateau Bonnet nr 4151, 89:-
Vinförslag rött: Briccotondo nr 2773, 89:-
Dessert
Chokladmousse
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Lenz Moser Trockenbeerenauslese nr 12920, 169:-
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.