Veckans bjudmat – Skördefest
Nu finns höstens fina råvaror i butiken. Rödbetor, potatis, kantareller, äpplen, päron och mycket mer. Jag passar på att handla svenskodlat nu när det finns möjlighet. Rödbetor med sin sötma passar bra med sältan i ädelosten. Om dina gäster hellre vill äta laktosfritt kan du servera rödbetorna med ett örtsalt och en god kallpressad rapsolja. Kantarellerna går fortfarande att hitta så de får bli tillbehör till stekt torskrygg. Till efterrätt serverar jag kryddiga äpplen med calvados och vaniljglass.
/ Kajsa
Förrätt
Ugnsbakade rödbetor med ädelost
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Couvent des Jacobins pinot noir nr 5283, 149:-
Varmrätt
Stekt torskrygg eller sojafilé med kantareller och grön ärtpuré
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Couvent des Jacobins pinot noir nr 5283, 149:-
Dessert
Kryddiga äpplen med calvados och vaniljglass
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Dryckesförslag: Kaffe eller te och kanske ett litet glas calvados
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.