Veckans bjudmat – mera båtmat
Solen skiner och det blåser precis lagom. Vi ligger i en skyddande vik. Det blev bad före maten. Faktiskt 19oC i vattnet – det är bra. Jag överraskar våra gäster ombord med en saffransdoftande skärgårdsgryta. Före maten tar vi lite torrostade nötter till ett glas vin. Till efterrätt blir det en fruktsallad, med den frukt som finns ombord, serverad med kardemummayoghurt. Detta är mat som är enkel att göra även om du har ett litet pentry i båten, sommartorpet eller husvagnen.
/ Kajsa
Före maten
Rostade nötter
Är glutenfri, laktosfri och för viktväktare och pescetarian/fiskätare. Kan göras för vegan och IBS, – se recept
Vinförslag: Vit box Brochet Facile Sauvignon Blanc nr 2267, 244:-/3 l
Alkoholfritt: Alkoholfri öl
Varmrätt
Skärgårdsgryta med bulgur eller ris
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Vit box Brochet Facile Sauvignon Blanc nr 2267, 244:-/3 l
Alkoholfritt: Alkoholfri öl
Dessert
Fruktsallad med kardemummayoghurt
Är glutenfri. Kan göras laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Asti Cinzano nr 7711, 79:-
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.