Veckans bjudmat – kräftfest
Sensommar – sammetslena kvällar med lyktor och kanske en filt om benen. Då är det dags för kräftkalas.
Vi inleder med en toast täckt med årets första kantareller (från affären om det har varit för torrt i skogen). Kräftorna får huvudrollen, röda och granna, dekorerade med dillkronor. Om du hellre avstår från kräftorna bjuder jag på en matig sallad. Mogna krusbär direkt från busken får bli efterrätt i form av en krusbärspaj.
/ Kajsa
Förrätt
Toast med kantarellröra
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Till toasten är det gott med öl
Huvudrätt
Kräftor med tillbehör
Kan göras glutenfri, laktosfri och för IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Till kräftorna passar det bra med öl och kanske en liten nubbe
Matig sallad med kryddrostade kikärtor
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Couvent des Jacobins Chardonnay nr 5798, 149:-
Dessert
Krusbärspaj med vispgrädde
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Till pajen är det nog godast med kaffe eller te
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.