Veckans bjudmat – Grönsaksfest
Nu är det äntligen dags för en av höjdpunkterna på sommaren. Butiker och torgstånd dignar av fina svenska grönsaker. Kronärtskocka, rödbetor, gulbetor, morötter, potatis, lök, sallad, broccoli och mycket mer. Nu har hallonen kommit också. Det är dags att ha grönsaksfest. Nu kokar och grillar vi grönsaker och äter med goda röror och kanske lite grillad kyckling, halloumi, lax eller sojafilé. Välj de grönsaker du tycker bäst om. / Kajsa
Grönsaker
Kokta och grillade grönsaker
Är glutenfritt, laktosfritt och för vegan. Kan göras för IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Tillbehör
Grillad kycklingfilé, halloumi, laxfilé eller sojafilé
Är glutenfritt och laktosfritt. Kan göras för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Röror
Chevrècrème, rört smör, färskost med örtkryddor och olivolja
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Briccotondo Barbera nr 2773, 89:-
Alkoholfritt: Alkoholfri öl
Dessert
Hallon med vaniljglass
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Asti Cinzano nr 7711, 79:-
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.