Veckans bjudmat – Försommarfest
Nu är den svenska försommaren i full blom. Syrenerna doftar i trädgården och kvällssolen lyser på altanen. Då bjuder jag på en enkel försommarfest. Några snittar att äta i väntan på att sätta sig till bords. Du kan också använda snittarna som förrätt. Vi fortsätter med en fruktig färskpotatissallad som går att variera med det du tycker är gott. Jag har dekorerat salladen med ätliga blommor. Den svenska rabarbern är som allra bäst just nu. Det blir en rabarberpaj med vaniljsås till efterrätt denna vecka. / Kajsa
Förrätt
Snittar med kräftskagen och regnbågsrom/tångkaviar
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Geisweiler Cremant de Bourgogne Brut nr 7635, 119:-
Alkoholfritt alternativ: Freixenet nr 1934, 31:- (20 cl)
Varmrätt
Fruktig sallad med färskpotatis serveras med ugnsbakad lax eller stekta sojafiléer
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Couvent des Jacobins Chardonnay nr 5798, 149:-
Alkoholfritt: Alkoholfri öl
Dessert
Rabarberpaj
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Här är det nog godast med kaffe eller te
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.