Veckans bjudmat – Februarimiddag
Det känns i vinden att det fortfarande är vinter. Jag eldar en brasa och bjuder vännerna på värmande mat. Tänk att det fortfarande finns fina svenska äpplen i butikerna. Jag gör en sallad på äppelsorten Ingrid Marie och fänkål till förrätt. Varmrätten är en lammstek eller sojafilé serverad med en rykande het potatisgratäng. Till efterrätt får det bli kryddstekta äpplen med glass. Så fick äpplena bli temat för middagen.
/ Kajsa
Förrätt
Sallad med fänkål och äpple
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Fontanafredda Ebbio Nebbiolo nr 22300, 109:-
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl
Varmrätt
Lammstek eller sojafilé med potatisgratäng
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Fontanafredda Ebbio Nebbiolo nr 22300, 109:-
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl
Dessert
Kryddiga äpplen med vaniljgalss
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Brännland Iscider nr 2918, 249:- (37 cl)
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.