Veckans bjudmat – Valborgsmässoafton
Vårvindar friska och kanske lite kyliga brukar vi ha på valborgsmässoafton. Vi går och tittar på brasan och lyssnar på vårsångerna – sen är det ganska skönt att komma in och äta mat som värmer. Vi börjar med nötter och ett glas sherry. Till förrätt serverar jag varm buljong med smördegsstänger. Då fortsätter vi med sherryn. Varmrätten är en apelsinbakad lax med fänkål. Som avslutning blir det chokladrutor och kaffe.
Kajsa
Förrätt
Kryddig buljong med smördegsfras
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Alburejo sherry nr 8386, 79:- (37 cl)
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl
Varmrätt
Apelsinbakad lax / sojafilé med fänkål
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Bourgogne Chardonnay nr 71159, 109:-
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl
Dessert
Chokladrutor
Kan göras glutenfri, laktosfri och för IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Här är det nog godast med kaffe eller te
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.