Veckans bjudmat – Spansk afton
I väntan på våren bjuder jag på matminnen från Barcelona. Före maten blir det oliver, lufttorkad skinka och Manchegoost tillsammans med ett glas sherry. Varmrätten är förstås paella som kan varieras på flera sätt för att passa dina gäster. Jag väljer att göra den på skaldjur, kyckling och chorizo eller med sojafilé. Till efterrätt serverar jag Crème Catalan.
Kajsa
Före maten
Oliver, lufttorkad skinka och Manchegoost
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Tio Pepe torr sherry nr 8225, 59:- (37 cl)
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl
Varmrätt
Paella med skaldjur, kyckling och chorizo eller sojafilé
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Montecillo Crianza rött nr 2643, 99:-
eller Couvent des Jacobins vitt nr 5798, 149:-
Alkoholfritt: Bäst med alkoholfri öl
Dessert
Crème Catalan
Kan göras glutenfri, laktosfri och för IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Château du Levant sött nr 4153, 110:- (37 cl)
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.