Veckans bjudmat – Helgmiddag
Nu får vi lära oss skriva 2018. Så här direkt efter nyår finns det kanske lite kvar av grönkål, äpplen och nötter. Här kommer en meny där du kan använda det du har kvar. Har du inte äpplen så kan du ta apelsin istället i salladen och hasselnötterna till efterrätten kan bytas mot mandel. Jag tycker det är viktigt att inte slänga mat i onödan.
/ Kajsa
Förrätt
Grönkålssallad med äpple och valnötter
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Trimbach Riesling nr 2639, 145:-
Varmrätt
Stekt gösfilé eller sojafilé med örtsås
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Trimbach Riesling nr 2639, 145:-
Dessert
Vaniljglass med chokladsås och rostade hasselnötter
Kan göras glutenfri, laktosfri och för vegan, IBS, viktväktare och pescetarian/fiskätare – se recept
Vinförslag: Gramam’s Late Bottled Vintage nr 8000, 169:-
Svamprisotto, Risotto con fungi
En krämig risotto med svamp passar fint om du har hittat lite olika svampar i skogen. Toppa gärna risotton med smörstekt svamp.
Kycklinglårfile med prosciutto eller sojafilé med vegobacon
Kycklingfilé eller sojafilé är tacksamma råvaror som går att smaksätta med det du tycker är gott. Här har jag valt prosciutto eller vegobacon.
Päron med syltad ingefära och vaniljglass
Nu finns det fina svenska päron i butikerna. Jag kokar päron med syltad ingefära och serverar med vaniljglass och mörk choklad.