Vaniljglass med plommonkompott och rostad mandelmassa
Nu har de svenska plommonen börjat komma. Det är så mycket jag vill göra – äta dem färska precis som de är, sylt, paj och marmelad. Men denna vecka gör jag en plommonkompott och serverar den ljummen till vaniljglass med rostad, lite knaprig, mandelmassa.
6 personer
- 0,5 – 1 l vaniljglass vanlig eller vegan
- 4 – 5 hg färska plommon (gärna svenska)
- 6 msk socker
- 1/4 vaniljstång
- 1 hg mandelmassa
Gör så här:
- Kärna ur plommonen och skär i mindre bitar
- Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna
- Blanda plommon, vaniljstång med frön och socker i en skål som klarar mikrougnen
- Koka kompotten tills plommonen är mjuka och har gått sönder
- Riv mandelmassan grovt och rosta i torr stekpanna, passa noga – den bränns lätt
- Servera vaniljglassen med plommonkompotten och den rostade mandelmassan
Glutenfri
Laktosfri
Använd laktosfri vaniljglass
Vegan
Använd vegoglass
Så här läser du symbolerna
Röd
Undvik
Gul
Anpassa receptet
Grön
Använd
IBS
Använd laktosfri glass. Gör kompotten på hallon. Servera med hackade rostade pekannötter.
Viktväktare
Använd mager glass. Koka plommonkompotten med halva sockermängden. Servera med hackad rostad mandel.
Fiskätare
Dryckesförslag
Graham’s Ruby Port nr 8376, 109:-