Ugnsbakad rödingfilé eller stekt sojafilé medgräslöksås, grönkålschips forellrom eller tångron och kokt potatis
Rödingfilé eller sojafilé blir riktig festmat med en smakrik gräslökssås och rom.
6 personer
Röding- eller sojafiléer
- 6 rödingfiléer eller sojafiléer (ca 1 kg totalt)
- 1 tsk salt
Sås
- 4 dl torrt vitt vin
- 2 fisk- eller grönsaksbuljongtärningar
- 2 dl creme fraiche kokbar (valfri fetthalt) eller sojafraiche
- 1 knippa gräslök (finbladig – grövre gräslök kan vara besk)
- 150 g smör eller mjölkfritt margarin
Grönkålschips
- 3 hg grönkål
- 1 msk olivolja
- 1 tsk flingsalt
Till servering
- 75 g forellrom eller röd tångcaviar
- 6 portioner skalad potatis
![OBS! Viktigt att fylla i!](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/12/Ugnsbakad-rödingfilé.jpg)
Gör så här:
Sås
- Blanda vin och buljongtärning i en kastrull
- Koka upp och låt koka tills ca 2 dl återstår
- Tillsätt creme fraiche/sojafraiche
- Låt koka ytterligare 1 minut
- Lägg gräslöken (spara lite till garnering) och smöret/margarinet i en matberedare
- Häll på den varma vinblandningen och kör till basilikan är finfördelad och såsen är grönprickig
- Häll tillbaka såsen i kastrullen och ge ett uppkok straxt före servering
Grönkålschips
- Sätt ugnen på 125o
- Skölj, torka och repa grönkålen. Var noga med att ta bort de grova nerverna
- Riv bladen i bitar
- Lägg ut på plåt med bakplåtspapper
- Ringla över olja och strö på salt
- Massera in oljan i kålen
- Baka i ugnen tills chipsen är krispiga ca 15-20 min
- Förvara torrt till servering
Rödingfilé
- Sätt ugnen på 225o
- Salta filéerna och lägg på en ugnsplåt
- Stek filéerna i ugnen ca 10 minuter
Sojafilé
- Stek filéerna i olja enligt anvisning på förpackningen
Servering
- Servera rödingfiléer/sojafiléfiléer med gräslökssås, rom, grönkålschips och kokt potatis
- Garnera med hackad gräslök
.
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Glutenfri
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Laktosfri
Använd laktosfria mjölkprodukter
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Vegan
Använd sojafilé, grönsaksbuljong, sojafraiche, mjölkfritt margarin och tångcaviar
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
IBS
Använd laktosfria mjölkprodukter.
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Viktväktare
Använd mager creme fraiche och minska smöret till 25g
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Fiskätare
Så här läser du symbolerna
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/green.png)
Grön
Använd
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/yellow.png)
Gul
Anpassa receptet
![](https://kajsasmatspecial.se/wp-content/uploads/2017/03/red.png)
Röd
Undvik
Dryckesförslag
Couvent des Jacobins chardonnay nr 5798, 149:-