Teriyakilax eller sojafilé med svart ris, ingefärssås och grön sjögrässallad
Lax med asiatiska smaker där ingefäran höjer hettan. Svart ris är både vackert och gott.
6 personer
Lax/sojafilé
- 7-9 hg laxfilé utan skinn / sojafilé
- 1-2 vitlöksklyftor (riven eller pressad)
- 1 msk flytande honung (eller ljus sirap)
- 1 msk ingefära (riven)
- 0,5 dl japansk soja
Ingefärssås
- 1 msk ingefära (riven)
- 1 tsk flytande honung (eller ljus sirap)
- 1 krm salt
- 3 dl turkisk yoghurt/soygurt
Till servering
- 4 portioner svart ris
- 2 hg grön sjögrässallad
Gör så här:
Lax
- Skär laxen i bitar
- Blanda marinaden och häll över laxen
- Marinera i minst 30 minuter
- Sätt på ugnen på 225oC
- Lägg laxbitarna på bakplåtspapper på plåt
- Stek laxen i ugn ca 10-15minuter
Sojafilé
- Blanda marinaden och häll över bitar av sojafilé
- Marinera i minst 30 minuter
- Stek sojafilébitarna i rapsolja i stekpanna
Ingefärssås
- Blanda ingredienserna till såsen
Till servering
- Koka det svarta riset enligt förpackningen
- Servera laxen/sojafilén med ris, ingefärssås och grön sjögrässallad
Glutenfri
Laktosfri
Använd laktosfri yoghurt
Vegan
Använd sojafilé och soygurt
Så här läser du symbolerna
Röd
Undvik
Gul
Anpassa receptet
Grön
Använd
IBS
Använd laktosfri yoghurt. Uteslut vitlök och byt honung mot ljus sirap.
Viktväktare
Fiskätare
Dryckesförslag
Dr L halvtorr riesling nr 7218, 89:-