Svampsoppa
Från svampskogen direkt hem och göra soppa – då är hösten som bäst. Här gör jag en soppa på Karljohanssvamp och serverar den med lättgjorda tunnbrödssticks.
6 personer
Svampsoppa
- 1 l rensad svamp
- 1 gul lök
- 2 msk smör eller mjölkfritt margarin
- 8 dl svamp eller kycklingbuljong (eller motsvarande mängd fond)
- 2 dl Kelda matlagningsgrädde eller sojagrädde
- 4 msk maizena redning
- 2 msk torr sherry (kan uteslutas)
- Salt
- Svartpeppar
- 1 tsk svampsoja
Tunnbrödssticks
- 1 tunnbröd eller majstortilla
- 0,5 dl riven Västerbottenost eller olivolja och flingsalt
Till servering
- Timjankvistar
Gör så här:
Tunnbrödssticks
- Sätt på ugnen på 200oC.
- Skär tunnbrödet eller tortillan i 1,5 cm breda remsor
- Strö över riven Västerbottenost
- Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda ca 10 minuter – tills tunnbrödet är knaprigt och har fått lite färg
- Låt sticksen svalna
Svampsoppa
- Hacka svampen grovt och fräs i smöret
- Tillsätt löken och fortsätt fräsa tills vattnet i svampen kokat in och svamp och lök blivit lite brynta
- Tillsätt buljong och grädde och låt koka upp
- Rör ut maizenan i lite vatten och vispa ner i soppan
- Smaka av soppan med sherry och salt och peppar
Servering
- Häll upp i sopptallrikar eller skålar
- Dekorera med timjankvist och servera med tunnbrödssticks
Glutenfri
Använd majstortilla
Laktosfri
Använd laktosfria mjölkprodukter
Vegan
Använd mjölkfritt margarin, sojagrädde och svampbuljong till soppan. Pensla tunnbrödet med olja och strö över flingsalt.
Så här läser du symbolerna
Röd
Undvik
Gul
Anpassa receptet
Grön
Använd
IBS
Byt ut svamp och lök i soppan mot mangold och använd laktosfria mjölkprodukter. Använd majstortilla, olivolja och flingsalt.
Viktväktare
Byt matlagningsgrädden mot mjölk och minska smöret till 1 msk.
Fiskätare
Dryckesförslag
Château Coucheroy nr 4136, 129:-
Alkoholfritt: Alkoholfri öl