Från svampskogen direkt hem och göra soppa – då är hösten som bäst. Här gör jag en soppa på Karljohanssvamp och serverar den med lättgjorda tunnbrödssticks.

6 personer

Svampsoppa

  • 1 l rensad svamp
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör eller mjölkfritt margarin
  • 8 dl svamp eller kycklingbuljong (eller motsvarande mängd fond)
  • 2 dl Kelda matlagningsgrädde eller sojagrädde
  • 4 msk maizena redning
  • 2 msk torr sherry (kan uteslutas)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 tsk svampsoja

Tunnbrödssticks

  • 1 tunnbröd eller majstortilla
  • 0,5 dl riven Västerbottenost eller olivolja och flingsalt

Till servering

  • Timjankvistar
OBS! Viktigt att fylla i!

Gör så här:

Tunnbrödssticks

  • Sätt på ugnen på 200oC.
  • Skär tunnbrödet eller tortillan i 1,5 cm breda remsor
  • Strö över riven Västerbottenost
  • Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda ca 10 minuter – tills tunnbrödet är knaprigt och har fått lite färg
  • Låt sticksen svalna

Svampsoppa

  • Hacka svampen grovt och fräs i smöret
  • Tillsätt löken och fortsätt fräsa tills vattnet i svampen kokat in och svamp och lök blivit lite brynta
  • Tillsätt buljong och grädde och låt koka upp
  • Rör ut maizenan i lite vatten och vispa ner i soppan
  • Smaka av soppan med sherry och salt och peppar

Servering

  • Häll upp i sopptallrikar eller skålar
  • Dekorera med timjankvist och servera med tunnbrödssticks

Glutenfri

Använd majstortilla

Laktosfri

Använd laktosfria mjölkprodukter

Vegan

Använd mjölkfritt margarin, sojagrädde och svampbuljong till soppan. Pensla tunnbrödet med olja och strö över flingsalt.

Så här läser du symbolerna

Röd

Undvik

Gul

Anpassa receptet

Grön

Använd

IBS

Byt ut svamp och lök i soppan mot mangold och använd laktosfria mjölkprodukter. Använd majstortilla, olivolja och flingsalt.

Viktväktare

Byt matlagningsgrädden mot mjölk och minska smöret till 1 msk.

Fiskätare

Dryckesförslag

Château Coucheroy nr 4136, 129:-
Alkoholfritt: Alkoholfri öl

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng